VĂN HÓA

Cần Thơ Qua Mấy Vần Ca Dao

BS Phan Giang Sang

 

Vài nét về lịch sử Cần Thơ (dựa theo Bách Khoa Toàn Thư Wikipedia)

Cần Thơ nằm ở vùng hạ lưu của Sông Mê Kông và ở vị trí trung tâm đồng bằng châu thổ Sông Cửu Long, nằm cách Sài Gòn 167 cây số, cách Cà Mau hơn 150 cây số và Rạch Giá gần 120 cây số. Thành phố Cần Thơ có Sông Hậu và sông Cần Thơ chảy ngang qua. Sông Hậu do con hai sông Bassac và sông Vàm Cỏ nhập lại ở Mỹ Hội Đông. Sông Cần Thơ là một nhánh rẽ của sông Hậu chảy qua các quận Ninh Kiều, quận Cái Răng, huyện Phong Điền quận Ô Môn rồi nhập với sông Ô Môn tại quận Ô Môn. Sông Ô Môn cũng là một nhánh của sông Hậu.

Năm Mậu Tý 1708, Mạc Cửu dâng đất Hà Tiên cho Chúa Nguyễn Phúc Chu, vùng Cần Thơ lúc ấy vẫn chưa được tổ chức thành một đơn vị hành chánh của Hà Tiên. Sau khi Mạc Cửu mất vào năm Ất Mão 1735, Mạc Thiên Tứ nối nghiệp cha, khai phá thêm vùng hữu ngạn sông Hậu. Đến năm Kỷ Mùi 1739, Mạc Thiên Tứ khai hoang thêm 4 vùng đất mới ở phía hữu ngạn sông Hậu để dâng cho Chúa Nguyễn. Bốn vùng đất mới đó là Long Xuyên (Cà Mau), Kiên Giang (Rạch Giá), Cần Thơ và Bắc Bạc Liêu ngày nay.

Đến đời các vua Nhà Nguyễn, Cần Thơ cũ là vùng đất thuộc huyện Vĩnh Định. Sau trực thuộc huyện Phong Phú, tỉnh An Giang – một tỉnh của Nam Kỳ Lục Tỉnh. Lúc bấy giờ tỉnh lỵ của tỉnh An Giang đặt tại thành Châu Đốc (ngày nay là thành phố Châu Đốc thuộc tỉnh An Giang), còn Cần Thơ là lỵ sở của huyện Phong Phú.

Ngày 23 tháng 2 năm 1876, dưới thời tỉnh trưởng Sa Đéc là Schneider, Thống đốc Nam Kỳ ra Nghị định mới lấy toàn bộ huyện Phong Phú, hợp thêm một phần nhỏ thuộc phía nam tỉnh Vĩnh Long cũ và một phần huyện An Xuyên thuộc phủ Tân Thành, tỉnh An Giang cũ (tức tổng An Trường) để lập hạt Cần Thơ với thủ phủ là Cần Thơ. Hạt Cần Thơ thuộc khu vực Bassac (Hậu Giang). Chánh tham biện hạt Cần Thơ đầu tiên là đại úy Nicolai (1876 – 1886), đến Villard (1877, 3 tháng), rồi đến Lebrun Bocquillon (1887 – ?)… Hạt Cần Thơ lúc bấy giời chia làm 9 tổng, 119 làng, tổng cộng dân số 53, 910 người

Đến thời chính phủ Việt Nam Cộng Hòa, tỉnh Cần Thơ được đổi thành tỉnh Phong Dinh, thành phố Cần Thơ trở thành tỉnh lỵ của tỉnh Phong Dinh.

Sau năm 1975, tỉnh Phong Dinh, tỉnh Sóc Trăng và thành phố Cần Thơ được gộp lại đổi thành tỉnh Hậu Giang và Cần Thơ là tỉnh lỵ của tỉnh Hậu Giang.

Tháng 4 năm 1992, Cần Thơ được tách ra khỏi tỉnh Hậu Giang lấy lại tên cũ là tỉnh Cần Thơ. Tỉnh Cần Thơ lúc đó bao gồm thành phố Cần Thơ và 6 huyện là Thốt Nốt, Ô Môn, Châu Thành, Long Mỹ, Phụng Hiệp, Vị Thanh. Tỉnh lỵ là thành phố Cần Thơ trực thuộc tỉnh Cần Thơ.

Ngày 26 tháng 11 năm 2003, quốc hội Việt Nam (cộng sản) thông qua Nghị quyết số 22/2003/QH1 về việc chia và điều chỉnh địa giới hành chính một số tỉnh. Theo đó, chia tỉnh Hậu Giang thành bộ phận riêng biệt: thành phố Cần Thơ trực thuộc trung ương và tỉnh Hậu Giang. Tỉnh lỵ của tỉnh Hậu Giang là thị xã Vị Thanh.

Cần Thơ qua mấy vần ca dao

Dù đã trải qua nhiều thay đổi, Cần Thơ vẫn là cái tên quen thuộc với người dân miền Nam. Khi nói tới Cần Thơ, ai ai cũng nhớ ngay các câu ca dao:

Cần Thơ gạo trắng nước trong,
Ai đi đến đó lòng không muốn về.

Hay:

Cần Thơ gạo trắng nước trong,
Ai về xứ bạc thông dông cuộc đời

Qua những câu thơ này, Cần Thơ quả là vùng đất đặc biệt, phong cảnh lại đẹp đẽ đời sống phồn vinh sung túc, khí hậu lại tươi mát, dễ chịu hơn miền Trung và miền Bắc nhiều. Ngoài ra, người dân tuy làm việc cần cù nhưng tính tình rất cởi mở, hiền hòa, hiếu khách. Những đức tính đó làm cho khách tha phương dầu đường xa nhọc mệt cũng cũng cảm thấy gần gũi khi đến thăm vùng đất Cần Thơ đầy ắp tình người và hiếu khách này. Cho nên khi khách tha hương lữ thứ tới đây họ như chim mắc bẫy, như cá cắn câu, quyến luyến với đất nước và con người của xứ Tây Đô, không nỡ dứt áo bỏ đi nên phải đành chấp nhận số mạng, ở lại đây mà sinh sống và lập nghiệp. Bởi vì:

Tới đây trước lạ sau quen,
Bóng trăng là ngỡi, ngọn đèn là duyên.
Tới đây xứ sở của người
Tứ bề nhẫn nhục, em đừng cười anh nhe.

Xưa kia vùng đất Cần Thơ thuộc Vương Quốc Phù Nam, ngày nay nhiều nơi vẫn còn có di tích nền văn hóa Óc-eo rải rác ở các tỉnh như Long Xuyên, Vĩnh Long…Vương Quốc Phù Nam sau bị Chân Lập chiếm nhưng vùng đất này lầy lội, ngập nước quanh năm, không thích hợp cho cuộc sống nên được gọi là Thủy Chân Lập và bị bỏ hoang. Người Chân Lập chọn vùng cao ráo để lập nghiệp gọi là Lục Chân Lập (Miên hay Khmer, Cambodia). Tổ tiên mình theo Chúa Nguyễn vào Nam mở mang bờ cõi, lập nghiệp sinh sống, cho nên đã bỏ hết tâm huyết, không ngại gian khổ, phá rừng hoang, khắc phục thú dữ, thời tiết nóng bức để xây dựng cơ nghiệp trên vùng đất mới. Dù bận rộn và luôn luôn đối đầu với những khó khăn trong cuộc sống, nhưng người tha hương lập nghiệp không bao giờ quên nơi chôn nhau cắn rốn của mình:

“Ai về Bắc ta theo với,
Thăm lại non song giống Lạc Hồng.
Từ độ mang lương đi mở cõi,
Ngàn Năm thương nhớ đất Thăng Long”.
Tên gọi Cần Thơ ở đâu mà có?

Có nhiều giả thuyết khác nhau. Trong quyển “Cần Thơ Xưa và Nay” tác giả Huỳnh Minh ghi lại các giả thuyết này.

Một giả thuyết cho rằng cho rằng sở dĩ có tên Cần Thơ là vì xưa kia dân mình trồng nhiều rau thơm, rau cần dọc hai bên bờ sông. Nhờ phù sa bồi đắp nên rau thơm, lại được tưới nước sông nên rau cần, rau thơm tươi tốt được rao bán đầy đường:

“Rau cần rau thơm xanh mướt,
Mua mau kẻo hết, chậm bước không còn.
Rau Cần lại với rau Thơm
Phải chăng đất ấy rau thơm có nhiều”.

Có lẽ vì thế con sông này được gọi là sông Cần – Thơm, dần dần được nói chệch sang sông Cần Thơ, rồi sau đó gọi là vùng đất mà con sông Cần Thơ (Cần Thơm) chảy qua là đất Cần Thơ?

Cũng có giả thuyết khác là thời Chúa Nguyễn Phúc Ánh bôn ba khắp miền Nam, tới cù lao Dung, sông Hậu huyện Trấn Giang, đêm đêm Chúa Nguyễn nghe tiếng đàn địch và ngâm thơ của các ghe thương hồ, ngài ngậm ngùi nhớ cố hương, bèn đặt tên khúc sông là “Cầm Thi Giang” (1739). Rồi từ đó cũng không biết sao chữ Cầm biến thành Cần và thi thành Thơ, để rồi hợp lại thành Cần Thơ!

Nhưng theo nhà bác học Trương Vĩnh Ký thì đây là vùng đất Khmer và miền Nam cũng có nhiều vùng mang tên “Cần” như Cần Giuộc (Srôk Kantuôt), Cần Lố, Cần Chông, Cần Giờ… Cần do Việt hóa từ kam, kan trong tiếng Khmer. Như vậy, trong tiếng Khmer thì Cần Thơ có thể từ Sróc Con-thô (Srôk Kìntho). Chữ Kìntho là một loại cá rất có rất nhiều ở Cần Thơ, đó là “cá sặc rằn” và người ở Ba Tri lại gọi là cá lò tho.

Vì Cần Thơ là vùng đất thịnh vượng, tất cả ghe xuồng mang thổ sản từ các tỉnh khác, qui tụ về đây buôn bán, rồi chuyên chở lên Sài Gòn nên Cần Thơ nhộn nhịp như hội chợ bên kia dòng sông Hậu. Bởi vậy, mới có biệt danh hay hay và thơ mộng là Tây Ðô, như đô thị, như kinh thành phía Tây. Thật vậy vì tất cả các tỉnh từ Cà Mau, Bạc Liêu, Sóc Trăng, Chương Thiện, Kiên Giang, Trà Vinh Vỉnh Long điều tụ họp về đây để buôn bán. Phong cảnh Cần Thơ xanh tươi đẹp đẽ, thành phố tráng lệ, đèn đóm sang ngời:

Ðèn nào cao bằng đèn chợ Mỹ,
Lộ nào kỹ bằng lộ Cần Thơ

và cũng có nhiều nam thanh nữ tú không kém gì các nơi khác:

Trương Long nước trong con gái đẹp
Rạch Ông Hào cảnh đẹp người xinh

Cần Thơ cách Sài Gòn 167 cây số, trước đây ai muốn tới đó phải qua sông Tiền bởi Bắc Mỹ Thuận và sông Hậu bởi Bắc Cần Thơ, mà mọi người miền Nam cũng có ít nhiều kỷ niệm nơi đây. Ngày nay có Cầu Mỹ Thuận và Cầu Cần Thơ nên xe chạy thẳng một mạch đến Cần Thơ, không phải khó khăn lên xuống xe, chờ đợi để qua Bắc như hồi xưa. Cầu Mỹ Thuận, được khánh thành ngày 21 tháng 5 năm 2000, do chánh phủ Úc tặng. Riêng cầu Cần Thơ do Nhựt giúp đỡ cũng hoàn tất ngày 24 tháng 4 năm 2010, cầu Cần Thơ, bắc ngang qua sông Hậu nối liền Cần Thơ với Vĩnh Long, vì bị gẫy một nhịp phía cảng Bình Minh (Vĩnh Long) vào năm 2007 nên thời gian hoàn tất có chút chậm trễ.

Do sự giao thông thuận tiện nên việc đi đi, về về rất mau chóng. Tuy nhiên, sự buôn bán tấp nập hai bên bờ của Bắc Mỹ Thuận ngày tháng cũ không nữa. Khách lên Sài Gòn, xuống Cần Thơ mất đi cái thú ghé lại các quán bên đường ăn bánh mì chim rô ti hoặc mua thịt chim tươi, thịt chuột tươi hoặc trái cây tươi như ổi mận, vú sữa, chôm chôm, trái cốc, nhãn, trái ấu luộc, xoài, sầu riêng, mua quà cáp v.v…Nơi đây trở thành vùng vắng vẻ, xa lạ, không còn tấp nập như xưa, người ta không còn nghe tiếng đờn, giọng hát vọng cổ hoặc bài hát điệu bolero đau thương của người thương phế binh u buồn ngày nào…

Cầu Cần Thơ

Bến Ninh Kiều

 

Cần Thơ nổi tiếng xinh đẹp, nhất là Bến Ninh Kiều, với các cô gái quê ngây thơ thu hút các chàng trai đêm đêm đến bến Ninh Kiều dạo mát, thưởng thức món ngon vật lạ vùng quê.
Thật ra, bến Ninh Kiều cũng như các bến đò khác, nhưng nó khác biệt bởi cảnh trí, những nét đặc trưng riêng biệt khó tả, nhứt là các cô thiếu nữ xinh xinh mặc chiếc áo bà ba, đội nón lá, bơi xuồng ba lá trên dòng sông. Cảnh vật về đêm với đèn đuốc chiếu sáng, soi bóng nước lăn tăn, làm cho nó trở nên thơ mộng. Ngày xưa, lúc bôn ba đến nơi này, Chúa Nguyễn Ánh vì cảm xúc và rung động khi nghe tiếng đàn giọng hát trên sông nên ban cho Trấn Giang cái tên “Trầm Thi Giang”.

Bến Ninh Kiều ngày cũ

Khi đại úy Nicolai làm chánh tham biện của tỉnh Cần Thơ, bến sông nơi mà các ghe, tàu khắp miền Hậu Giang ghé qua để giao thương, vận chuyển hàng hóa, đưa rước khách, được xây gạch dọc theo bờ sông để ngăn sóng. Do có nên hàng cây dương chắn gió ven bờ nên khách thương hồ mới đặt tên bến sông là Bến Hàng Dương. Việc giao thương mỗi ngày thêm phồn thịnh, Bến Hàng Dương do đó cũng được mở rộng và sửa sang, rồi dần dần trở thành thắng cảnh du lịch của đất Tây Đô.

Khoảng năm 1957, dưới thời Đệ Nhất Cộng Hòa, ông Đỗ Văn Chước, tỉnh trưởng tỉnh Phong Dinh cho xây một công viên cây kiểng và con đường dạo mát dọc theo Bến Hàng Dương theo đề xuất của ông Ngô Văn Tâm, trưởng ty Nông Nghiệp lúc bấy giờ.

Sau đó ông Đỗ Văn Chước đệ trình lên Tổng Thống Ngô Đình Diệm xin đặt tên công viên và Bến Hàng Dương là Bến Ninh Kiều dựa vào một sự kiện trong lịch sử Việt Nam và lấy tên một địa danh lịch sử chiến thắng quân Minh của nghĩa quân Lam Sơn do Bình Định Vương Lê Lợi thống lĩnh. Ngày 4 tháng 8 năm 1958, bộ trưởng Bộ Nội Vụ là ông Lâm Lễ Trinh từ Sài Gòn xuống Cần Thơ dự lễ cắt băng khánh thành, đọc nghị định chính thức đặt tên công viên và Bến Ninh Kiều.

Bến Ninh Kiều qua ca dao

Ngày nay, Bến Ninh Kiều trở thành bến chợ đêm, trung tâm ăn uống. Nơi đây có cả nhà hàng thủy tạ, có tiệm ăn bán đồ thổ sản và hải sản rất ngon. Thêm vào đó tài tử, giai nhân tấp nập dạo chơi, cảnh trí mông lung, mộng ảo, cộng với đèn đuốc của phiên chợ đêm ở Bến Ninh Kiều tạo nên một bức tranh tuyệt mỹ khiến các nhà thơ, nhạc sĩ hết sức ca ngợi:

Cần Thơ có bến Ninh Kiều
Có dòng sông đẹp với nhiều gia nhân
Cuộc đời luống những phù vân
Trở về bến cũ cố nhân xa rồi.

Tức cảnh sinh tình, nhạc sĩ Trần Thiện Thanh cũng thả tâm hồn mình vào khúc nhạc diễn tả tâm tình của người con trai chờ đợi, lo lắng cho người mình yêu:

Về bến Ninh Kiều thấy chàng đợi người yêu
Em xinh tươi trong chiếc áo bà ba
Em đi mau kẻo trễ chuyến đò đêm
Qua bến bắc Cần Thơ.

Thi nhân Nguyễn Văn Hiên mỗi lần đến Bến Ninh Kiều cũng lại nhớ người yêu thuở nào:

Ðêm nay qua bến Ninh Kiều
Nhớ về bóng dáng em yêu

Không hẹn mà gặp nhạc sĩ Lam Phương như thi sĩ Nguyễn Văn Hiên cũng diễn tả tâm tình của các cô đối với chàng trai:

Bờ sông yêu xưa tà áo thướt tha mỹ miều,
Sao anh không thấy về bến Ninh kiều?

Riêng người nhạc sĩ đa tài La Tuấn Dzũng, đưa chúng ta trở lại với cuộc sống hàng ngày khi diễn tả tâm trạng u uẩn của người mẹ ru con trên chiếc xuồng nhỏ, bồng bềnh mênh mang của cuộc sống trên sông nước, tạm bợ như lục bình trôi:

Tiếng mẹ ru con trên chiếc thuyền con
Rời bến Ninh Kiều tim tím lục bình trôi
Nhìn ra sông Hậu bềnh bồng mênh mang quá
Về Cái Răng rồi, nghe tiếng hò trên sông…

Chợ Nổi Cái Răng

Như Bến Ninh Kiều, Chợ Nổi Cái Răng cũng rất nổi tiếng nhờ buôn bán sầm uất, thuyền bè từ nhiều nơi đổ về, nhộn nghịp kẻ buôn người bán, nơi tới lui tấp nập của khách thương hồ. Đủ loại rau trái, hoa quả xanh tươi chất đầy thuyền từ xa chở đến, lại thêm có hải sản, thổ sản, cá mắm tươi ngon từ miệt vườn đưa lên làm cho Chợ Nổi Cái Răng càng thêm đặc biệt. Muốn thưởng thức đặc sản miệt vườn, du khách hãy đến Chợ Nổi Cái Răng, nào là bánh tầm, bánh lõi, bún, phở, hủ tiếu, cơm gạo trắng thơm tho tha hồ mà thưởng thức.

Chợ nổi Cái Răng (Nguồn: Du Lịch Việt Phong –Internet)

Do sự nhộn nhịp của Chợ Nổi Cái Răng nên phố chợ Cái Răng cũng ảnh hưởng lây, nhưng không kém phần xinh đẹp:

Chợ Cái Răng là xứ hào hoa
Phố lầu hai dải xinh đà quá xinh
Có trường hát cất rộng thênh
Ðể khi hứng cảnh thích tình hát ca.

Sự phồn vinh của Cần Thơ

Cần Thơ là vùng đất màu mỡ được bồi đấp bởi dòng Hậu Giang, không sỏi đá như đất miền Trung. Nơi đây phù sa rửa sạch phèn chua nên ruộng lúa xanh tươi, cây trái xum xuê, hoa mầu tươi tốt. Nhờ được thiên nhiên ưu đãi nên dân địa phương ăn nên làm ra, đời sống trở nên sung túc.

Ruộng lúa trúng mùa vàng óng ánh tươi tốt (Nguồn: Internet)

Dân ở đây nhà nào cũng có lúa gạo đầy bồ cho nên chàng trai nào muốn lấy lòng cô gái mà đem gạo tặng nhà nàng thì kể như quê lắm. Có tặng thì tặng tiền để mua sắm đồ, vàng hột xoàn, chớ ai lại gánh lúa vô nhà, xóm làng mà thấy được thì chắc chắn sẽ bị chê cười chạy trốn mà không kịp:

Cần Thơ, Vàm Sáng, Ba Láng, Phong Ðiền,
Anh thương em cho bạc cho tiền
Ðừng cho lúa gạo xóm giềng cười chê.

Đất lành, chim đậu nên dân các nơi dồn về đây làm ăn, sinh sống. Đời sống ở đây sung túc lắm, bao giờ nàng đến đây để sống cùng chàng?:

Ô Môn lúa tốt đầy đồng
Vàm Nhơn Ba Mít đượm nồng ý thơ
Em về Tân Thới bơ vơ
Bao Se em ở, bao giờ thăm anh?.

Trong cái mộc mạc của người con trai miệt vườn, chàng nhớ nàng, muốn gần nàng để ăn các món ăn mà nàng nấu nhưng chẳng lẽ bộc lộ tâm tình thì ủy mị quá, thôi thì cứ bảo nơi mình sống vui lắm cho đỡ mắc cở với người ta:

Cá trê trắng nấu với rau cần,
Muốn về Kinh Xáng cho gần với em
Ðâu vui bằng xứ Kinh Cùng,

Xưa kia, ông bà của ta hay thề non, hẹn biển để tỏ lòng chung thủy đối với người mình thương, thì ngày nay, chàng trai miệt vườn chẳng cần văn chương chải chuốt, dùng các máy xáng thực tế hơn để ví von tấm lòng của mình cho chắc:

Tràm xanh củi lục anh hùng thiếu chi.
Chừng nào chiếc xáng nọ bung vành
Tàu Tây kiệt máy anh mới đành bỏ em.

Có chàng lại táo tợn hơn, nói toạc móng heo không thèm vòng vo tam quốc, ý rằng: “cô ơi cô thương đại tui đi, mai mốt Kinh làm xong, kinh lộ thông thương thì biết đâu mà tìm”?:

Kinh Xáng mới đào, tàu Tây mới chạy,
Thương thì thương đại, bớ điệu chung tình.
Con nhạn bay cao khó bắn,
Con cá dưới ao Quỳnh khó câu.

Nhưng trong tình duyên đâu phải lúc nào cũng thuận buồm xuôi gió, dang dỡ là chuyện thường tình. Chàng về Châu Thành, nàng trở lại xứ Tây Đô, chia tay mà lòng ai không đau đớn:

Ðất Châu Thành anh ở
Xứ Cần Thơ nọ em về
Bấy lâu sông cạnh biển kề
Phân tay mai trúc dầm dề hạt châu.

Tâm tình

Khi đã yêu ai, thương thương nhớ nhớ ai mà không có? Chàng ở Rạch Giá, nàng sống ở Cần Thơ, xa xôi cách trở, nhớ nàng, chàng không ngại nắng mưa, không quản khó khăn bơi thuyền đến thăm nàng:

Ðất Cần Thơ nam thanh nữ tú,
Ðất Rạch Gía vượn hú chim kêu
Quản chi nắng sớm mưa chiều
Lên doi xuống vịnh cũng chèo thăm em.

Khi người con gái Cần Thơ yêu người con trai cũng vậy, cũng nồng nàn nhưng ít khi bộc lộ tình cảm của mình, chàng ở xa lại rày đây mai đó, em là con gái tỉnh thành làm sao theo chàng được. Nhớ chàng, cô gái trách nhẹ:

Cần Thơ là tỉnh Cao Lãnh là quê,
Anh đi lục tỉnh bốn bề
Mãi lo buôn bán không về thăm em.

Tình yêu không chỉ đơn thuần giữa người con trai và người con gái, cha mẹ luôn luôn là yếu tố quyết định. Thương em thì hết sức thương, nhưng anh sợ nhứt là ba mẹ em la rầy:\

Trèo lên cây trắc, ngắt lá đinh lăng,
Dòm xuống thấy có chữ rằng:
“Họa phúc vô môn”
Trai khôn khó kiếm, gái khôn khó tìm,
Ngót lên trăng khuyết lưỡi liềm,
Muốn vô gá nghĩa, sợ nỗi niềm mẹ cha.

Đã yêu nhau rồi chàng bất chấp mọi khó khăn miễn sao là được gá nghĩa cùng nàng. Khi nên đôi nên lứa rồi cùng nhau xây dựng tương lai. Chàng cầu xin ông tơ bà nguyệt chiếu cố để được se duyên, kết tóc cùng nàng:

Vái ông Tơ năm ba chầu hát,
Vái bà Nguyệt năm bảy cuốn kinh,
Cho đó với đây gá nghĩa chung tình
Dẩu ăn cơm quán ngủ đình cũng ưng.
Vì sàng nên gạo xuống nia,
Vì em anh phải đi khuya về thầm.
Trời vần vũ mây văng tứ phía,
Nước biển đông sóng bủa tứ bề.
Làm sao gá nghĩa phu thê,
Ðây chồng đó vợ đi về có đôi.

Tình nghĩa

Tình yêu nam nữ ở miệt vườn luôn luôn chất phác trung thành, bộc lộ rõ ràng như tên các chiếc tàu đi lên Vàm Tấn, chạy xuống Cần Thơ, không thay đổi, đã thương chàng rồi, em cũng quyết chờ chàng dù đã quá tuổi xuân thì:

Tàu số một chạy lên Vàm Tấn,
Tàu số hai chạy xuống Cần Thơ
Tuổi ba mươi em cũng vậy mà chờ
Lỡ duyên chịu lỡ, cũng chờ được anh.

Người con gái ai mà không muốn có ý trung nhân của mình hiền lành, biết yêu thương mình, lo cho vợ cho con để cùng nhau đi suốt cuộc đời, bởi vậy nàng ngần ngại, cần thời gian để chọn lựa:

Nước biết non xanh
Người bạn lành khó kiếm
Ðây em cũng hiếm
Chưa lựa được chỗ nào
Mảng lo mua bán ra vào Cần Thơ.

Thấy nàng buôn bán khổ cực lại có một mình, chàng cầm lòng chẳng đặng. Chàng trai tỏ tình ngay: thấy em cực khổ, anh đây không nỡ, hay là để anh làm thuê làm mướn để nuôi em:

Chợ Thốt Nốt lập đài khán võ
Chợ Cờ Ðỏ tuy nhỏ mà đông.
Thấy em mua bán anh chẳng vừa lòng
Ðể anh làm mướn kiếm tiền nuôi em.
Tình duyên trắc trở

Lúc mới lớn lên ai ai cũng có mối tình đầu nhưng mấy ai biết được ngày sau? Đã thương nhau nỡ nào anh lại dứt áo ra đi không một lời từ giã:

Cầu Cái Răng ba nhịp,
Anh đi không kịp nhắn lại cùng nàng.

Nhưng lắm khi tình duyên tan vỡ cũng không phải lỗi tại chàng. Đêm nằm thao thức, chàng lại trách người mình thương sao lại vội vàng dứt nghĩa tào khang:

Cái điệu tào khang sao nàng vội dứt?
Ðêm nằm thao thức, hóa bức thơ rơi.

Khi bị người tình phụ, phần thiệt thòi vẫn thuộc về cô gái. Ngày ngày bị hàng xóm xanh lánh, dèm pha, đến nỗi phải bỏ ăn, bỏ ngủ:

Trách ai bụm miệng nói gièm
Cho heo kia bỏ máng, chê hèm không ăn.

Không sống nổi với làng trên, xóm dưới, nàng đành phải bỏ quê dời đi nơi khác. Gặp lại nàng, chàng thấy hối hận. Thương nàng, chàng muốn kết lại duyên xưa:

Bấy lâu em mang tiếng chịu lời,
Bây giờ anh hỏi thiệt: em đổi dời về đâu?

Ðang yêu thương nồng ấm, nhưng tự dưng chàng lại thay đổi tính tình, ngưng ngang không qua lại nữa làm nàng tức giận. Ðể thỏa lòng, nàng tìm chàng hạch hỏi cho ra lẽ, sao anh đành đoạn bỏ em?

Trải chiếc chiếu ra
Em ngồi một góc, anh ngồi một góc,
Anh than, em khóc
Mình thấy không mình?
Hai vừng nhật nguyệt rành rành,
Sao bây giờ anh dứt đoạn chung tình bỏ em?

Yêu nhau làm chi rồi phải đau khổ khi chia tay. Biết như vậy thà đừng quen nhau là hơn:

Trống trên lầu vội đổ,
Chuông ngoài huyện hồi quân,
Mắt nhìn em đôi giọt rưng rưng,
Phải chi hồi đó, ai đừng biết ai.

Cuộc đời có hợp có tan, hợp rồi tan, nhưng cuộc biệt ly sao quá não nùng. Có mấy ai biết ơn người hiền thê đầu gối tay ấp của mình lúc nàng còn sống đã đầm mưa dãi nắng, buôn bán tảo tần để lo cho chồng cho con:

Trách trời phân rẻ tóc tơ,
Kẻ thác âm phủ, người chờ dương gian!
Chiều chiều ra mộ khóc than
Cảm thương bậu cơ hàn nắng mưa.

Tranh đấu:

Ca dao cũng là một hình thức tranh đấu của dân Nam Bộ, những điệu hát câu hò trên sông đã gợi lên lòng yêu nước của người dân đi lại trên sông nước Miền Tây. Tâm trạng của người dân phải chịu cảnh sưu cao thuế nặng, nhất lúc bị mất mùa, lúa gạo thu hoạch không đủ ăn, không có tiền để nộp thuế, vướng vào vòng lao lý được gói gém qua năm câu ca dao:

Năm nay ‘kinh tế’
Không tiền đóng thuế
Nước mắt ròng ròng
Gặp lính xách còng
Mạnh ai nấy chạy…

Ngày xưa dưới thời Pháp đô hộ nước ta, bọn quan lại người mình theo Tây nịnh bợ nhưng lại ỷ thế, cậy quyền chèn ép, hà hiếp, bóc lột dân lành. Thấy cảnh chướng tai gai mắt, người dân không dằn cơn tức giận phải mắng lên:

Chém cha những đứa sang giàu
Cậy thần cậy thế cúi đầu nịnh Tây

Thời nào cũng thế, người đàn bà Việt Nam luôn luôn hy sinh cả cuộc đời mình cho chồng cho con và cho sự tồn vong của dân tộc. Mẹ khuyên con gái hãy lấy chồng là vệ quốc quân để góp phần vào việc bảo vệ Tổ Quốc:

Khoai lang chấm muối ăn bùi,
Lấy chồng vệ quốc thơm mùi Ka-ki.

Khi chồng đi chinh chiến, người vợ ở hậu phương hết lòng thay chồng dạy con cho khôn lớn để sau này cứu nước, cứu nhà.

Con ơi, con ngủ cho say
Cha con đi giết sạch bọn Lang sa.

Sự Phát triển của Cần Thơ lúc ban đầu

Từ khi Tây tới, Tây cho khẩn đất, đem xáng đào kinh, dẫn thủy nhập điền, làm cho đất rỏ phèn, tiện đường thủy, ghe xuồng tới lui tấp nập. Nhờ có nước dẫn tới ruộng, vườn, nên mùa nào trúng mùa, cây trái xum xuê, dân Cần Thở nhờ đó trở nên phát đạt và thịnh vượng.
Do đời sống sung túc không phải chật vật chạy ăn từng bữa, người dân bắt đầu nghĩ đến chuyện học để đem tài sức ra giúp dân giúp nước. Trong thời gian đó, để đào tạo người bản xứ làm việc cho chính phủ thuộc địa, Pháp cho xây trường trung học đầu tiên ở Cần Thơ là trường Trung Học Phan Thanh Giản. Trường khai giảng niên học đầu tiên vào năm 1927. Các học sinh ở các tỉnh thành lân cận cũng đến đây để học. Do đất lành, nên chim đậu, dân các vùng khác về đây để lập nghiệp, làm ăn buôn bán rất phát đạt. Nhiều người đến khai phá, mở thêm ruộng vườn ở các vùng lân cận, xây thêm các kênh như Kinh Ba Ngàn, Kinh Phụng Hiệp…

Ðại Học Cần Thơ

Dưới thời Pháp thuộc, Việt Nam từ Nam ra Bắc chỉ vỏn vẹn có hai Viện Đại Học, đó là Viện Đại Học Hà Nội và Viện Đại Học Sài Gòn. Đến năm 1957, dưới thời chính phủ của Tổng Thống Ngô Đình Diệm, Viện Đại Học Huế mới ra đời. Riêng Viện Đại Học Cần Thơ mãi đến năm 1966, do sự vận động của nhiều nhân sĩ, mới được thành lập. Lúc bấy giờ, Viện Đại Học Cần Thơ có bốn phân khoa đại học: Khoa Học, Luật Khoa và Khoa Học Xã hội, Văn khoa, và Sư phạm. Sau đó viện đại học này mở thêm phân khoa Canh Nông. Ngoài ra, phân khoa Sư Phạm có Trường Trung Học Kiểu Mẫu.

Sau năm 75, Viện Đại Học Cần Thơ được đổi thành trường Đại Học Cần Thơ, nhiều phân khoa mới được thành lập như Điện Tử và Tin Học, Kinh Tế Nông Nghiệp, Kinh tế Tài Chính – Tín Dụng, Kinh Tế Kế Toán Tổng Hợp, Kinh Tế Ngoại Thương, và Quản Trị Kinh Doanh. Ngoài Đại Học Cần Thơ, cũng có nhiều trường khác như Đại Học Ngoại Thương, Đại Học Kinh Tế Quốc Dân, Học Viện Tài Chính…Năm 1988, Khoa Thủy Nông đã mở thêm hai ngành đào tạo mới là Thủy Công và Công Thôn nhằm đào tạo các chuyên viên kỹ sư chuyên về việc xây dựng nhà cửa và cầu đường nông thôn ở Đồng Bằng Sông Cửu Long. Ngoài ra, trường Đại Học Cần Thơ thành lập nhiều trung tâm nghiên cứu trong đó có Trung tâm Nghiên cứu và Phát triển Hệ thống Canh tác Đồng bằng Sông Cửu Long được thành lập vào năm 1988.

Viện trưởng đầu tiên của Viện Đại Học Cần Thơ là GS Phạm Hoàng Hộ. GS Hộ làm viện trưởng 5 năm từ năm 1966 cho đến năm 1970. Kế thừa GS Phạm Hoàng Hộ là GS Nguyễn Duy Xuân. GS Xuân làm viện trưởng từ năm1970 đến 1975.

Nhân Tài:

Cần Thơ có lắm nhân tài tham gia trong nhiều lãnh vực như văn hóa, chính trị, giáo dục, y khoa…Các nhân tài phải kể đến là:

– Bác sĩ Lê Văn Hoạch (1896-1978): Tốt nghiệp y khoa tại Pháp, chuyên khoa về mắt. Ông được bầu vào chức thủ tướng vào ngày 10 tháng 11 năm 1946 sau khi bác sĩ Nguyễn Văn Thinh, thủ tướng của Cộng Hòa Tự Trị Nam Kỳ lúc bấy giờ, tự sát.

– Nguyễn Bá Cần (1930-2009): Dân biểu của tỉnh Đinh Tường, ông đã từng giữ chức vụ Chủ tịch Hạ viện rồi Thủ Tướng Việt Nam Cộng Hòa (14-04-1975 – 25-04-1975) dưới thời các tổng thống Nguyễn Văn Thiệu và Trần Văn Hương trong những ngày cuối cùng của Việt Nam Cộng Hòa.

– Bùi Hữu Nghĩa còn gọi là thủ khoa Nghĩa: Nhà nho, nhà đấu tranh chống Pháp và bọn cường hào ác bá bằng văn chương.

– Phan Văn Trị (1830-1908): Đỗ cử nhân thời vua Nhà Nguyễn nên còn được gọi là ông Cử Trị. Phan Văn Trị rất nổi danh trong trận bút chiến với Tôn Thọ Tường.

– Giáo sư Phạm Hoàng Hộ (1931 – 2017): quê ở làng Thới Bình – phường Cái Khế, tỉnh Cần Thơ Nhà thực vật học đã đóng góp rất lớn trong ngành thực vật học ở Việt Nam. Ông tốt nghiệp Cử Nhân Khoa Hoc trường Đại Học Sorbonne Pháp năm 1953, trình luận án tiến sĩ Khoa Học Vạn Vật Học tại Đại Học Sorbonne năm 1961, làm Khoa Trưởng trường Đại Học Sư Phạm Sài Gòn, 1962, Tổng Trưởng Giáo Dục dưới thời Chính Phủ Nguyễn Khánh và Viện Trưởng Viện Đại Học Cần Thơ (1966-1970).

 

Giáo sư Phạm Hoàng Hộ
Viện trưởng đầu tiên của Viện Đại Học Cần Thơ (Nguồn Internet)

– Giáo sư Nguyễn Duy Xuân: tốt nghiệp Tiến sĩ Kinh tế tại Đại Học Vanderbilt Hoa Kỳ, trở về Việt Nam 1963 dạy Luật. Năm 1970 giáo sư Phạm Hoàng Hộ mời làm viện trưởng Viện Đại Học Cần Thơ. Trong thời gian làm viện trưởng, giáo sư Nguyễn Duy Xuân đã nỗ lực phát triển Viện Đại học Cần Thơ trên mọi lãnh vực từ chương trình giảng dạy, đào tạo ban giảng huấn, xây cất thêm giảng đường, mở phòng thí nghiệm, thiết lập ký túc xá như hệ thống ký túc xá cho sinh viên đến từ các tỉnh xa Miền Tây…Ngày 28 tháng 4 năm 1975, hai ngày trước khi Miền Nam thất thủ, GS Nguyễn Duy Xuân lên giữ chức Tổng Trưởng Bộ Văn Hóa, Giáo Dục và Thanh Niên trong nội các do Tổng thống Dương Văn Minh thành lập. Ông mất vào ngày 10 tháng 11 năm 1986 tại trại tù cải tạo Hà-Nam-Ninh.

 

Giáo sư Nguyễn Duy Xuân (Nguồn từ Internet)

– Giáo sư Ðặng Văn Chiếu (1919-2004): theo học ở tại trường đại học Y Khoa Hà Nội, Sàigòn và Hoa Kỳ. Sang định cư ở Hoa Kỳ, giáo sư Ðặng Văn Chiếu tiếp tục làm việc và dạy ở Đai Học Khoa Học và Y Khoa Charles Drew University, phân khoa phẩu thuật thần kinh. Con cái của giáo sư Chiếu cũng thành tài làm và cũng giảng dạy ở các trường đại học y khoa ở Hoa Kỳ

– Nhà văn và chính trị gia Hồ Hữu Tường

– Nhạc sĩ Lê Hữu Phước

– Nhà văn Lê Xuyên: Lê Xuyên nổi tiếng với cuốn tiểu thuyết “Chú Tư Cầu”

Sách đọc thêm

1. Người dân Cần Thơ, Cần Thơ quê hương tôi và con cá kìntho,
2. Vương Kim Hùng, Cần Thơ gạo trắng nước trong.
3. GS Nguyễn Trung Quân, Hội HS Phan Thanh Giản & Ðoàn Thị Điểm
4. Tự Điển Toàn Khoa Wikipeadia

11,231 thoughts on “Cần Thơ Qua Mấy Vần Ca Dao

 1. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 2. Pingback: Buy generic cialis
 3. Pingback: Cialis for sale
 4. Pingback: Viagra prices
 5. Pingback: essayforme
 6. Pingback: Viagra prices
 7. Pingback: Cialis cost
 8. Pingback: Viagra 5mg prix
 9. Pingback: Generic for cialis
 10. Pingback: Cialis generic
 11. Pingback: visit the source
 12. Pingback: link to the page
 13. Pingback: click to see more
 14. Pingback: click to read more
 15. Pingback: read article
 16. Pingback: this web page
 17. Pingback: freexxxgals
 18. Pingback: Bangalore Escorts
 19. Pingback: Kolkata Escorts
 20. Pingback: Goa Escorts
 21. Pingback: Cialis 5 mg
 22. Pingback: Cialis coupon
 23. Pingback: writeessay
 24. Pingback: Cialis prices
 25. Pingback: notehub.org
 26. Pingback: notehub.org
 27. Pingback: continue
 28. Pingback: notehub.org
 29. Pingback: notehub.org
 30. Pingback: i provide a link
 31. Pingback: page
 32. Pingback: notehub.org
 33. Pingback: read article
 34. Pingback: notehub.org source
 35. Pingback: notehub.org
 36. Pingback: more information
 37. Usually I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 38. Hey there just wanted to give you a quick heads up and
  let you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both
  show the same results.

 39. Thank you for publishing this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Facebook. Thanks again for a great post!

 40. I’m not sure exactly why butt this blog is lokading incredibly slo for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on myy end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 41. I do trust all the concepts you have introduced in your post.
  They arre really convincing and caan certainly work.
  Still, the posts are very quick for newbies. May just you please prolong them a bit from next time?

  Thank you for the post.

 42. Heyy there terrific website! Does running a blog such as this
  take a great deal of work? I’ve no expertise in coding however I had been hoping tto start my own blog soon. Anyway, if yoou have any recommendations
  or tips for new blog owners please share. I know this is off subvject neverthelesss
  I just wanted tto ask. Thank you!

 43. It’s the best time to make some plans for thhe
  future aand it’s time to be happy. I have read this post and if I
  could I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Mabe you could write next articles referring
  to this article. I want to read moree things about it!

 44. Write more, thats all I have tto say. Literally, it seems ass though you relied on the video to make your
  point. You clearly know what youre talking about, why waste yiur intelligence on just posting videos
  to your blog hen you could be giving us something informative to read?

 45. Helpful info. Fortunate me I found your webb site
  by chance, and I aam surprised why tthis twist of fate didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

 46. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I will be sure to bookmark iit and return to read mopre of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely return.

 47. Hello there, I found your blog byy way off Google while searching
  foor a comparable matter, your website came up, it seems to be great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, just turned into alert to your blog thru Google,
  and found that it is really informative. I’m going to be careful for
  brussels. I will apprefiate when you continue this in future.
  Numerous folks will likely be benefited out of
  your writing. Cheers!

 48. You are so interesting! Idon’t suppose I’ve truly read through
  a single thing like thaat before. So wonderful to find another person with orignal thoughts on this subject matter.
  Seriously.. thank you foor starting this up. This website is one thing that is needed on the internet,
  someone with a little originality!

 49. I simply want to say I am newbie to blogs and truly enjoyed this blog site. Very likely I’m likely to bookmark your website . You surely have fabulous article content. Thanks for revealing your website.

 50. Thanks for posting this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Twitter. Thanks again for a great article!

 51. Thanks for the guidelines you have provided here. Yet another thing I would like to talk about is that personal computer memory requirements generally increase along with other breakthroughs in the technologies. For instance, when new generations of cpus are brought to the market, there is usually a corresponding increase in the size calls for of both computer system memory and also hard drive room. This is because the software program operated by simply these cpus will inevitably surge in power to use the new technology.

 52. Having read this I thought it was very informative.
  I appreciate you taking the time aand energy to put this
  content together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it waas still worth it!

 53. My brother recommended I might like this website. He was totally right.
  Thiis post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent
  for this information! Thanks!

 54. May I simply say what a comfort to find somebody that actually knows what they’re talking about on the web.
  You actually know how to bring a problem to light and make it important.

  More and more peopple must look at this and understand this side of your story.
  I was surprised you aren’t more popular given that you most certainly possess the gift.

 55. Hmm it looks lije your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it
  up what I wrote aand say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you hhave anny tips and hints for rookie blog writers?

  I’d certainly appreciate it.

 56. Thanks for the guidelines you have discussed here. Something important I would like to say is that pc memory demands generally go up along with other innovations in the know-how. For instance, if new generations of processors are brought to the market, there is certainly usually a corresponding increase in the size and style calls for of both personal computer memory as well as hard drive room. This is because the program operated by these processor chips will inevitably boost in power to benefit from the new technology.

 57. One thing is one of the most widespread incentives for applying your credit card is a cash-back or maybe rebate present. Generally, you get 1-5% back with various buying. Depending on the card, you may get 1% in return on most expenditures, and 5% in return on acquisitions made in convenience stores, filling stations, grocery stores plus ‘member merchants’.

 58. Hello, I do believe your blog might be having browser compatibility issues.
  Whenever I takle a look at your sitfe in Safari, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a qujick heads up! Aside frlm that,
  wonderful website!

 59. Hello there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when viewing rom my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin hat might
  be able to correct this problem. If yoou have any
  recommendations, please share. Thank you!

 60. First off I would like to sayy superb blog! I had a quyick question that I’d like to ask if
  you doo not mind. I was curious to know how you center youeself and clear your
  mind prior to writing. I have had a topugh time
  clearing my thoughts in getting my thoughts out. I do enjoy
  writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just
  trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Thanks!

 61. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  Iam gonna watch out ffor brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 62. Pingback: d2a20854899.com
 63. Pingback: siriustube1509
 64. I’m impressed, I must say. Genuinely rarely will i encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you could have hit the nail about the head. Your concept is outstanding; the catch is something that not enough folks are speaking intelligently about. I am very happy which i found this at my seek out some thing concerning this.

 65. Thank you for posting this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Facebook. Thanks again for a great post!

 66. Hello very cool site!! Guy .. Beautiful .. Superb ..

  I’ll bookmark your site and take the feeds
  additionally? I’m glad to find a lot of helpful information here within the put
  up, we’d like develop extra techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 67. Many thanks for other sorts of great write-up video youtube indonesia. The spot otherwise may perhaps any one wardrobe style of data ordinary great tactic connected with writing? I’ve got a presentation a few weeks, and I am within the try to find such information.

 68. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to paintings on. You have done an impressive activity and our entire neighborhood will be grateful to you.

 69. I have been browsing online greeater than three hours lately, yet I by no means
  found any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me.

  In my view, if all webmasters andd bloggers made judt right content maferial as you did, the internet might be much
  more helpful than eve before.

 70. Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and
  wished to say that I’ve really enjoyed surfing around
  your weblog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I
  hope you write once more soon!

 71. Will I have to work on Saturdays? new york times viagra article “I was stunned,” Moos writes. “I managed to say, after a silent moment and then a deep breath, ‘I had no idea. I’m sure a huge weight is off your shoulders.’ During all the years I had known him, I never would have guessed that he would come out as gay.”

 72. What’s the exchange rate for euros? what to do if viagra and cialis dont work Last month, Dimon went to Washington to meet the attorney general, Eric Holder, in an attempt to reach an agreement that could include $4bn of payments to consumers and $7bn of penalties over sub-prime mortgage losses. But Dimon said on Friday that reaching a deal involved “multiple agencies so you can imagine how complicated it is.” The firm is facing more than a dozen investigations, including one about hiring the children of executives of Chinese state-owned companies.

 73. Canada>Canada can you buy viagra in japan Five hundred thirty million years ago, the number and diversity of life forms on Earth mushroomed. This so-called Cambrian explosion kept Charles Darwin, the father of evolution, awake at night, as he worried that his theory of natural selection couldn’t explain the sudden proliferation of species. Now, researchers have combined evidence from the fossil record with clues in the genes of living species to estimate the speed of that evolutionary explosion. Their finding—that the rate of change was high, but still plausible—may put Darwin’s fears to rest.

 74. Thanks for calling viagra uk buy cheap “But everyone wants to be successful and David Moyes wants to be successful. He has been working very hard and he has spoken to every single player individually. It’s his first couple of weeks, so let’s get to know each other.

 75. Nice to meet you free sample viagra The concept is refreshingly simple. Sprayable Energy consists of water, caffeine and an amino acid that helps the body absorb it. Four sprays of the odorless solution on a person’s neck or wrists will provide roughly the same caffeine as a small cup of coffee, but because the product is absorbed through the skin, it comes with less of a jolt and fewer lingering jitters than your average Starbucks coffee or Monster energy drink.

 76. this is be cool 8) viagra cialis sample free usa It might turn out that it isn’t your connection, but your browser. On Vista or 7, the fix for that could be as simple as upgrading Internet Explorer to version 9 or higher. Do this from Start>>Control Panel>>Windows Update.

 77. I’m on work experience where can get viagra in malaysia Federally-operated healthcare exchanges in 36 states will go live at 8 a.m. (1200 GMT). Among the 14 states that will open their own exchanges, New York, Colorado, Oregon and some other states running their own exchanges plan to open at 8 a.m. local time, while others may open as early as midnight.

 78. I’m sorry, he’s can you take viagra before you eat In addition, while about twice as many voters overall have a favorable opinion of Barack Obama as Ted Cruz, the Texas senator has a healthy 60 percent favorable rating among Tea Partiers.  That’s lower than Obama’s 86 percent favorable rating among Democrats, yet it tops Boehner’s 35 percent among Republicans and Reid’s 34 percent among Democrats.

 79. Free medical insurance cara pemakaian viagra cair People also spend time on Facebook looking at “exes, frenemies, people they don’t necessarily like, and people they can’t be with in real life,” Varma said. And it is easy to imagine that they have “more friends, more money and a more exciting life.”

 80. I’ve come to collect a parcel do you need a prescription to get viagra in australia “If Speaker Boehner will simply allow that vote to take place, we can end this shutdown, a whole bunch of families, not just here in Washington but all across the country, will have the certainty that a pay cheque will be coming, that they’ll be able to make their mortgage”.

 81. I’m on holiday viagra clandestino “We’re not here to take away the rights of women,” said North Carolina state Senator Warren Daniel, a Republican who helped push the Senate legislation toward passage. “We’re taking away the right of an industry to operate health clinics under substandard conditions.”

 82. I like it a lot viagra wikipedia Some analysts believe the PC industry’s troubles are alreadybaked into the price of Intel’s stock, which has risen about 14percent in 2013, less than the Standard & Poor’s 500’s increaseof 20 percent.

 83. I’m on a course at the moment where can i get genuine viagra Described by his party colleagues as a writer and Islamic thinker, Mr Azan was strongly opposed to Bangladesh's independence from Pakistan, arguing at the time that it would divide the Muslim community.

 84. A pension scheme viagra pill nyc The U.N. team’s mission is limited to investigating the alleged use of chemical weapons in three areas: the village of Khan al-Assal just west of the embattled northern city of Aleppo, as well as two other sites that have not been disclosed.

 85. I sing in a choir can u buy viagra india In a small study sponsored by ACE at the University of Wisconsin-La Crosse, researchers who monitored two dozen healthy adults during regular and hot yoga classes found no difference in the increase in core temperature or heart rate between the two 60-minute sessions.

 86. I never went to university but viagra cheap online President Dilma Rousseff’s government is struggling todecide on the size of a spending freeze that was originallybelieved to reach up to 20 billion reais ($8.94 billion), butthat local media says could now be as low as 5 billion reais.

 87. Neat blog! Is yoour thedme custom made or did you download itt from
  somewhere? A theme lik yours with a few simple tweeks would really make my bloog jump out.
  Please let me know where you got your design. Kudos

 88. How much notice do you have to give? generic viagra sale online Surfers took advantage of the waves at Dauphin Island, Ala., as well. And, across Mobile Bay, pastor Chris Fowler said the surf at Orange Beach was unusually large but didn’t appear to be eroding the white sand.

 89. I’d like to take the job viagra buy online singapore Obama’s announcement – made just before Obama heads forsummer vacation on Martha’s Vineyard – may be greeted as apartial victory for supporters of ex-NSA contractor EdwardSnowden who is now in Russia, where he was granted asylum lastweek.

 90. It’s serious how does viagra interact with alcohol The biggest impacts of the government shutdown, as it pertains to housing, are expected among buyers reliant on loans backed by the federal government. Last year, FHA loans accounted for nearly half of the mortgages used to buy homes.

 91. Another year how long do you have to wait before viagra works She noted that the CDC website has limited information and the USDA website is shut down, preventing concerned members of the public from finding out more information on the salmonella outbreak and other foodborne illnesses. The agencies aren’t tweeting or disseminating health safety information except for a few releases to the media.

 92. I’m on business viagra 100mg prices Romanian Mihai Ionut Paunescu and Russian national Nikita Kuzmin were named as the co-creators of Gozi. Mr Kuzmin is already in jail in the US following his arrest in May 2011 on separate hacking and fraud charges. Extradition proceedings against Mr Paunescu are currently on hold pending an appeal.

 93. In a meeting does medicare pay for viagra 2010 Denard Robinson is gone after a stellar career, but Gardner is back to provide the same sort of sizzle in Michigan’s backfield. The 6-foot-4 junior began last season at wide receiver, and then played quarterback for the last five games. He threw for 1,219 yards and 11 touchdowns against five interceptions, and also had 101 yards and seven TDs on the ground.

 94. When can you start? effects of viagra in men without ed On its website, the group lists several demands, including that President Barack Obama resign immediately, that the debt ceiling not be raised and that National Security Agency surveillance of communications be ceased. The group is also complaining about low wages and rising fuel costs.

 95. I’m about to run out of credit viagra how long does it stay in your system British Lion eggs have teamed up with the Kids’ Cookery School charity to revive the spirit of ‘Go to work on an egg’ during a nationwide tour of schools, led by the world’s fastest omelette maker Howard Helmer, during British Egg Week. Free cookery classes will introduce young people to the fast foods of yesteryear.

 96. very best job is viagra for men and women the same Users (and the content presented to us) mean nothing to Yahoo except as eyeballs and clicks. And the trend to automated ad exchange buying leads me to believe that the clicks don’t even matter that much. I have seen an increase in popup, popunder, and rollover ads in the last year. They’re making it as hard as they can to avoid seeing those ads, figuring that if one user in a (thousand? million? who knows?) clicks on an ad, whether intentionally or accidentally, it’s worth the money it cost. Sort of like bulk mail, which appears to be disappearing as the internet fills up with junk ads.

 97. What’s the interest rate on this account? does taking viagra lower blood pressure The biotechnology company said a mid-stage study of itsexperimental brain cancer vaccine used in combination withstandard treatments showed a 160 percent increase in progressionfree survival, compared to the standard treatment alone, inpatients with an aggressive brain tumor.

 98. Could you transfer $1000 from my current account to my deposit account? viagra pricing “I wouldn’t be surprised if he is not ready by Saturday of next week,” Cashman said. “I think he’ll be surprised if he isn’t ready by Saturday of next week. We’ll see. It is a Grade 1 and this stuff takes time and there is a progression to it. It is really hard to handicap.”

 99. I’ll call back later can you take viagra on a empty stomach The expansion plans suggests the group will likely focus onbuilding scale further in its core agribusiness following thesale of its energy business last year, allowing it to bettercompete with top rivals like Glencore and Cargill.

 100. An estate agents where can i buy viagra in hong kong Otis Redding, 26 (1941-1967): People who knew Otis Redding still say he was one of the nicest guys ever to walk through the music business, and while some would say there’s little competition for that title, it remains true that everybody loved the Georgia man with the soft touch and a voice that could propel freight trains. Redding died in a plane crash.

 101. Is this a temporary or permanent position? how can i get viagra without seeing a doctor Prosecuting attorney Zachary Hafer objected and said upcoming testimony would be “unremarkable” and related to evidence that had already been introduced. He said the government should be able to finish its case by the end of next week, well ahead of schedule.

 102. I want to report a generic viagra cialis levitra cheap Officers are working with train operating companies to disrupt and deter thieves who target unsuspecting commuters and tourists at busy stations or snatch smartphones costing hundreds of pounds from distracted passengers’ hands.

 103. Sorry, I’m busy at the moment do you need a prescription for viagra in south africa Jenkins, who tested positive for a banned substance, will remain eligible to participate in training camp practices and preseason games, however he will miss the teams first four games against the Philadelphia Eagles, Green Bay Packers, Detroit Lions, and Oakland Raiders.

 104. I wanted to live abroad can i buy viagra over the counter in india “It wasn’t that hard for me because I’ve never done those really kiddie roles. The movie I really broke on was ‘Kick-Ass,’ and I was playing a psycho killer,” says Moretz. “To break through on a movie like that, it already puts you in an R-rated light. My fan base started over 17 to 35; that’s really where I thrive.”

 105. Where are you calling from? viagra indiano Health Minster Mark Drakeford said: “Today is the climax of one part of the process and the start of the next. This is a momentous day in the history of the Welsh Government and I am proud to have been the Health Minister in post when this seminal piece of legislation came into being.

 106. Not available at the moment london viagra Local media were providing a steady stream of reports on new rape cases across India. A 16-year-old girl was in critical condition Saturday after being raped and stabbed in the throat Tuesday in the eastern state of Orissa, according to PTI. In Jharkhand state to the north, a group of bandits allegedly gang raped a female police constable before dawn Thursday on a highway as she was driving to attend her brother-in-law’s cremation.

 107. We went to university together can u take viagra if u have high blood pressure St Michael's College, Enniskillen; Belfast High School; Sullivan Upper School, Holywood; St Louis Grammar School, Ballymena; Mount Lourdes Grammar School, Enniskillen; Ballyclare Secondary School; Ballymoney High School; Erne Integrated College, Enniskillen; St Columb's College, Londonderry; Malone Integrated College, Belfast.

 108. I’d like to send this parcel to viagra tabletas 25 mg Before granting approval for the Aviva purchase, theregulator is discussing having Apollo meet several requirementsto protect policyholders, including higher capital standardsthan for traditional insurers, greater disclosure and greaterclarity on who oversees the corporate structure, one of thepeople said.

 109. I like it a lot cheap viagra steroids Could conceivably break Nick Faldo’s points scoring record of 25 at Gleneagles, despite only having played nine Ryder Cups to Faldo’s 11. That in itself should highlight his worth to McGinley. Likely to be the oldest on the team and will command respect accordingly.

 110. I’m on work experience viagra internet pharmacy “Today House Republicans affirmed that rather than take up the flawed legislation rushed through the Senate, House committees will continue their work on a step-by-step, common-sense approach to fixing what has long been a broken system,” the House Republicans said in a joint statement. “The American people want our border secured, our laws enforced, and the problems in our immigration system fixed to strengthen our economy. But they don’t trust a Democratic-controlled Washington . . .”

 111. I’ve got a very weak signal how much does a 100 mg pill of viagra cost The statement seemed to promote a kind of Orwellian situation within pagodas, encouraging informing on others and stipulating that, inside pagodas, people “must cooperate with monk officers to stop any activities that are against the religious and state laws. When having enough evidence of any unofficial activities and cases [they] must report immediately to the nearest police officers and authorities.”

 112. very best job cheapest viagra in united states The BBC's Tim Healy in the capital, Antananarivo, says Nosy Be is the jewel in the crown of Madagascar's tourist industry and has been used to encourage tourists to return to the Indian Ocean nation following several years of political unrest.

 113. I don’t know what I want to do after university viagra in south africa The company has spent money on getting warehouses closer to customers, something that should reduce shipping costs over time. Shipping as a percentage of revenue was 4.6 percent, the same as the previous year, showing the effort isn’t yet at a scale that is adding to profit. Fulfillment expenses increased 36 percent.

 114. I’m doing a phd in chemistry thailand viagra online President Barack Obama promised in May to end a ban on transferring Yemenis back home but no announcement on a decision to release detainees is expected when he meets Hadi at the White House on Thursday, administration officials said.

 115. Where’s the nearest cash machine? from where i can buy viagra in pakistan He said a flaw in the government’s calculations was that its experts assumed the Macondo well could tap the entire underlying reservoir of oil. BP’s petroleum engineering experts, on the other hand, estimated that the well actually had access to as little as 10 percent of the reservoir, Brock said.

 116. I’d like to tell you about a change of address viagra and coronary artery disease The NTIA says the short notice should contain four main pieces of information for consumers: 1.) the types of data the app collects from users and transmits off the device, 2.) where to find the longer privacy policy, 3.) what third-party companies or organizations the app shares user data with and, 4.) the actual company responsible for each app. The government says in all the above cases, “data collection” occurs “only if transmitted off of the device,” so apps that store user data locally without backing it up to be server would be exempt from the code.

 117. How do you spell that? brand viagra 100mg “A lower annual revenue threshold would pose less risk toinvestors and would more appropriately focus benefits providedby the new provisions on those smaller businesses that are theengine for growth for our economy,” she said.

 118. What do you like doing in your spare time? how much viagra can you take in a week “Thousands of U.S. ground forces would be needed, even if positioned outside Syria, to support those physically defending the zones,” Dempsey wrote. It would also require a limited no-fly zone to prevent attack from Assad’s aircraft. The cost would exceed $1 billion a month.

 119. Sorry, you must have the wrong number can you buy viagra in america Terra Firma said it had sold Carmel Capital, of whichPhoenix is a subsidiary, to Hastings. In buying Phoenix,Hastings will also draw on money it manages on behalf of theRoyal Bank of Scotland pension fund.

 120. I’d like , please viagra pill mg Luggage had been piling up in the terminal because of the Asiana Airlines plane crash, which closed some of the San Francisco airport’s runways and caused passengers flying in to be delayed or diverted for days after the accident occurred, Matsuura said.

 121. What qualifications have you got? can i take viagra on empty stomach The judge’s approval of a 60-day “cooling-off period” follows a determination last week by a board appointed by Mr. Brown that a strike would cause “significant harm to the public’s health, safety and welfare.” Some 400,000 people ride the region’s trains daily during the workweek, and transit officials said a strike could prevent some area residents from traveling while massively adding to traffic congestion, which they said posed a public-safety danger.

 122. I’m only getting an answering machine viagra same day delivery Ms Smul was released on bail earlier today and the others, Victoria Henry, 32, a Canadian who lives in London, Sabine Huyghe, 33, from Belgium, and Sandra Lamborn, 29, from Stockholm remain in custody.

 123. I can’t get a dialling tone is it safe to buy viagra online yahoo But Twitter can’t offer all of these features itself. “The availability and development of these applications and content,” it writes, “depends on platform partners’ perceptions and analysis of the relative benefits of developing applications and content for our products and services.” In other words, Twitter needs to stay at the top of the pile to encourage others to build things for its site.

 124. I wanted to live abroad where is a good place to buy viagra online The two big plane makers have won more than 3,800 orders fortheir A320neo and 737 MAX planes. Only a small portion of thoseorders are for the smaller models that compete directly with theCSeries, suggesting that airlines prefer larger planes.

 125. Where are you from? how long should you take viagra for “Landon is still struggling with the ankle injury from a couple weeks ago, so he will go back to Los Angeles and try to get back to 100 percent,” said Klinsmann in a statement. “Jermaine’s case is more of a concern. His knee was bothering him all night but he battled through.

 126. What do you like doing in your spare time? do i need a prescription for viagra australia Co-Operative Energy said the increase equated to an extra £4.78 a month for an average dual fuel customer, who it said would now pay £1,315 a year – but this was still £87 a year less than a British Gas bill, according to figures from the owner of the latter, Centrica.

 127. I’m happy very good site do you have to take viagra on an empty stomach If policymakers and financial markets outside the Swiss alps are concerned about China’s economic outlook, those worries were missing from a panel discussion at the World Economic Forum in Davos. While delegates to the meeting of the rich and powerful surfaced a host of challenges facing China’s new leadership later this year, the pace of growth wasn’t one of them.

 128. It’s a bad line can i buy viagra in dublin “In no way is it a privatization, it is opening up the possibility for private capital to join public policies … without going as far as concessions,” said Cesar Camacho, chairman of Pena Nieto’s ruling Institutional Revolutionary Party (PRI).

 129. This site is crazy 🙂 cumpar viagra fara reteta A long term study showed that proactive culling of 70% of the badgers over a 150 square kilometre area over four years could be expected to reduce the incidence of the disease in herds by 16%.

 130. What sort of music do you like? how many times can you take viagra in a day Several observers thought that the more dovish Fed that emerged from Wednesday’s meeting showed Bernanke’s employment-focused deputy was already taking a stronger hand in shaping monetary policy. Earlier this year she urged the Fed to put the goal of reducing unemployment at “center stage.”

 131. A Second Class stamp viagra american Ali al-Sarari, a media aide to the prime minister, told the Associated Press gunmen were riding in a vehicle without licence plates and sprayed the speeding three-car convoy with bullets. Some of the vehicles were pockmarked with bullet holes but Bassindwa escaped unharmed, he said.

 132. I’d like to open a personal account what is viagra tablets in hindi So why not offer loyalty programs for fund holders who stay put? Frequent flier miles were a big success for the airline industry. Indeed, American Airlines parent AMR Corp. used the popularity of its free miles to entice investors to its own mutual fund family, which awarded a small number of American Airlines frequent flier miles to loyal investors each year. (AMR sold its fund assets in 2008 as it went through restructuring.)

 133. I quite like cooking viagra telephone Some of the companies that were contacted by the AG’s office were high profile brands such as Wendy’s, Costco, Darden Restaurants and Walmart. As the list suggests, these are enormous corporations with lots of hourly workers. Instead of a physical paycheck or direct deposit, workers get debit cards they can use to purchase items or access cash via ATMs.

 134. A staff restaurant mal des montagnes et viagra Lawrence Yun, chief economist at the Realtors group, said the surge in sales in August was probably the “last hurrah” for the next year to 18 months as higher prices and the jump in mortgage rates hurts affordability for some buyers.

 135. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteedrs and starting
  a new project in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information too work
  on. Youu have doe a extraordinary job!

 136. I have been browsing online more than 3 hours today, yet
  I never found any interesting article like yours. It is
  pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content
  as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 137. Thank you for writing this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Twitter. Thanks again for a great article!

 138. May I simply say what a relief to find an individual who
  actually knows what they’re discussing on the web.
  You certainly know how to bring a problem to light
  and make it important. More people need to look at this and understand
  this side of the story. It’s surprising you are not more popular given that you definitely possess the gift.

 139. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say.

  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 140. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading?
  I’m trying to figure out iff its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 141. The weekend is fast approaching. Why not spend it with a sexy cam girl? There’s plenty of them over at http://www.camgirl.pw All of these girls are wanting to have a good time. That’s exactly what you’re looking for too. The most fun you’ll ever have online is right here. Have yourself a good time and meet someone new. That’s what this site is all about.

 142. You’ve got to check out this cam girl’s big natural tits. Those jugs of hers are awesome. The face on this cutie is as sweet as sugar. Don’t worry if she’s not online. There’s plenty more babes at http://www.camgirl.pw It’s only a matter of clicking or tapping until you find the girl of your dreams there.

 143. *I simply must tell you that you have written an excellent and unique article that I really enjoyed reading. I’m fascinated by how well you laid out your material and presented your views. Thank you.

 144. Did you know that people make their entire income promoting ClickBank? You too could be one of the many who have quit their job. Affiliate marketing is as old as the internet. It’s not going to go away any time soon. You too can get your piece of the pie. Why shouldn’t you? Do you really like working the job you have? Are you going to be able to do it until you retire? If you’re job requires physical labor, then you know the answer to that question. There’s no way you’re going to be able to do that when you get older. That’s just the truth and no one needs to tell it to you. Right now you could be making money online. Does it require work? You better believe it does. No honest person is ever going to tell you that it’s possible to become a millionaire online without doing any work whatsoever. It’s not possible. That doesn’t mean there isn’t money to be made. There’s plenty of money out there to be made by people just like yourself. Now you know there’s going to be a pitch for a product. You’re right about that. Click on the link http://64efd6-lz41s3rcelbr7s2xl7x.hop.clickbank.net/ and check it out. There’s a video you can watch that will explain everything. It will tell you how to make money using ClickBank. Watch the video and see what you think. You too can be one of the many who earn a living promoting ClickBank. Some people earn a good living and there’s no reason why you can’t.

 145. Just imagine for a second if you could get into the mind of a millionaire. Think of all the things that you could learn. Well, you actually can do just that. A millionaire is giving away all of his secret right on the internet. You don’t even need to leave the house to learn what made him rich. All it takes is visiting http://e31a67zd-ccr7u13el2cflqp0d.hop.clickbank.net He will literally teach you all of the secrets to making money. Don’t you think it’s time that you earned the living that you deserve? Change your life today by simply following the link above. Do it for yourself and everyone that you care about.

 146. Thank you for some other fantastic post. The place else could anybody
  get that kind of information in shch an ideal method of
  writing? I have a presentation subsequent week, annd I’m on the
  search for such information.

 147. Are you the type who likes to hangout on social media? Have you ever thought about making it a career? You can help promote their business using social media. This means you can do what you already love doing and make money at it. Does this sound like something you’d like to do? If so, then check out http://d526fc0l5b3nfyfg3bx3sfpbkq.hop.clickbank.net/ You can help people and make some money in the process. You already hang out at social media sites. Why not make a few bucks doing it?

 148. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely helpful info specially the last part 🙂 I care for
  such info much. I was looking for this certain information for a very long
  time. Thank you and best of luck.

 149. Are you the kind of guy who loves to watch sexy girls get fucked in the ass? If so, then you need to check out this site https://t.frtyt.com/brwbcvyrr4?aff_id=29696&offer_id=5425&nopop=1 This is the one place where anal sex lovers can get their fix. You’ve never seen asses this tight fucked by cocks this big. Each asshole is super tight and it gets fucked by a huge cock. It’s impossible not to beat off while watching these beauties getting ass fucked.

 150. When someone writes an article he/she retains the thought of a user in his/her brain that how a user can understand it.
  Therefore that’s why this piece of writing is outstdanding.
  Thanks!

 151. Pingback: topdatingse.mobi
 152. Pingback: 777sexgals.mobi
 153. Things i have observed in terms of computer memory is that there are requirements such as SDRAM, DDR etc, that must go with the technical specs of the mother board. If the computer’s motherboard is kind of current while there are no computer OS issues, changing the ram literally normally requires under an hour or so. It’s on the list of easiest pc upgrade techniques one can consider. Thanks for revealing your ideas.

 154. Bursa Metro Evden Eve Nakliyat
  Merhabalar. Yeni bir iş yerine veya yeni bir eve taşınmak her ne kadar sevindirici bir durum olsa da bazen eşya taşıma sırasında zorluklarla karşılaşmayın asansörlü nakliyat ve hasara karşı korkmalı paketleme hizmetlerimile siz müşterilerimizin hizmetindeyiz

 155. PHP SEO: Search Engine Optimization
  php seo uzmanı olarak şirketimiz php seo hizmeti vermektedir günümüz ortamında site sahiplerinin php bilgisi nekadar iyi olsada php seo metotları arama motorlarında optimize edilmesi gereken hususlardan bir tanesi web siteniz nekadar iyi olsada arama motorlarına duyarlı olmasına özen gösterin. php seo uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

 156. Ellanse洢蓮絲(依戀詩)是一款荷蘭與英國共同研發的的新型真皮填充劑,是由30的25-50微米(µm)的聚己內酯(polycaprolactone, PCL)完美微型正圓晶球,以及70的PBS-生物降解材料(carboxymethylcellulose, CMC)製成的凝膠體,這些成分都是通過FDA(美國食品藥品監督管理局)和歐洲CE認證的安全成分,在人體內水分和二氧化碳作用下可以完全被分解吸收和排出的安全物質,對人體不會產生過敏反應,因此治療前不需經過敏檢測,在使用上幾乎不產生副作用。

 157. ankara deha nakliyat firmansı. ankara evden eve nakliyat ev ofis taşımacılığı, şehiriçi şehirler arası nakliyat, eşya depolana hizmetlerini kusursuz olarak uzman kadromuzla 7/24 hizmetimizdeyiz ankara deha nakliyat firması…

 158. 激光無創熱作用模式精準作用於陰道粘膜層、肌層,使陰道組織發生新生改變,修復由於順產而引起的損傷,解決一系列產後女性生殖系統常見問題。私密緊緻作用原理:刺激陰道粘膜固有層、粘膜肌層,使其膠原纖維、彈性纖維大量增生重塑;彈性纖維網修復,陰道收緊 SUI作用原理:恢復盆底正常解剖位置 陰道彈性纖維網得以修復,恢復到正常解剖位置避免了擠壓,牽拉尿道,使尿道角度恢復正常 盆底血供豐富,間接的使尿道括約肌得以修復進而停止漏尿或症狀減輕 私密敏感、潤滑作用原理:CO2微脈管作用,使血管重建、促進血液循環 血管活性腸肽(VIP)和神經肽Y(NPY) 表達增加,敏感度增加 血流量增加,陰道上皮細胞功能增加、陰道粘膜自分泌功能增強,潤滑度增加

 159. Indian 3gp porn videos, Pakistani sex viidoes download.com,
  hot indian porn downlod, free dawnlaod sex video, paki sex clip dwnld,
  xxx 3gp Indian sex video, lndian sex dounload,
  free dounload sex video, porn 3gp dowland, xxx indian sex 3gp,,
  free sex ienda 3gp mp4 video dawnload, free sex video download, Best xxx video 3gp, indian xxx
  prone 3gp, xxx.dawnlod.india, xxx ind school,
  pakistani xxx video download hd, porn india
  vidio downlod com., http://www.xxx sex video.com free downlod, free download xxx video.

 160. You’re looking to get laid. All you want to do is fuck right this very second. You can do just that at this dating site. You won’t be looking through hundreds of profiles of prudes. These are the kind of girls that you can get your dick wet into. Don’t jerk off to porn. Instead, visit https://t.hrtye.com/lw2c5cw328?aff_id=29696&offer_id=5604&nopop=1 and get laid. Fuck that pretty princess you’ve always been dreaming about. You’ll bust your nut in no time flat after joining this site.

 161. Are you searching for a little live cam fun? If so, then you definitely need to check out https://t.irtyc.com/3l5f0asadc?aff_id=29696&offer_id=3664&nopop=1 This is by far the hottest cam site ever. You’ll find plenty of horny girls who love to get down right dirty. This is the kind of dirty that will leave you smiling from ear to ear. Meet girls online who are even more horny than you are. That’s what this is all about. Check it out now and prepare to have an amazing time.

 162. You’ve worked hard this week. Now it’s time to let your hair down and have a little fun. You can do just that at http://www.camgirl.pw There’s a whole lot of sexy cam girls there. You’ll be amazed by how many there are. Not only that, but these girls are super dirty. This is by far the hottest cam site on the internet. You’ll fully understand that the very second your eyeballs are laid upon these beauties.

 163. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 164. Antalya havaalanı transfer, alanında hizmet veren Antalya Transfer CLK Firması transfer servis araçlarıyla konforlu ve güvenli yolculuğu hesaplı fiyat politikasıyla beraber müşterilerine en iyi şekilde sunmaktadır.

  Araç filomuza kattığımız hem VIP hemde STANDART servis araçlarımızla misafirlerimizi Antalya havalimanından alarak istedikleriyle lokasyona transferlerinde hizmetinizdeyiz. Antalya havalimanı transferinde saat ve zaman önemli olduğu için misafirlerimiz asla beklemezler ve randevularına geç kalmazlar.
  Antalya Transfer CLK Firması olarak mutlu tatiller dileriz

 165. I absolutely love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you make this web site yourself? Please reply back as I’m looking
  to create my own website and want to learn where you got this
  from or exactly what the theme is named. Thank you!

 166. Everything is very open with a clear clarification of
  the challenges. It was truly informative. Your website is very helpful.

  Thank you for sharing!

 167. Excellent way of describing, and nice piece of writing to obtain information on the topic of my presentation focus, which i am going to convey in academy.

 168. Hello there, I found your web site by way of Google at the same time as searching for a related matter, your web site came up, it seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks

 169. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you happen to be a great author. I will remember to bookmark your blog and definitely will come back down the road.
  I want to encourage yourself to continue your great work,
  have a nice day!

 170. Hi I am so thrilled I found your blog, I really found you
  by accident, while I was researching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would
  just like to say kudos for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have saved it and
  also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

 171. 以低能量的1064-Q激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題。 治療時產生的熱能能促進膠原蛋白的再生,回復肌膚彈性。 使用7mm平行光光頭,使輸出的激光更溫和及均勻。功效: 去除紋身 美白及去除面毛 令整體膚色更白更均勻 減淡及去除荷爾蒙斑或反黑 增加皮膚膠原蛋白,改善皮膚彈性 減淡深層色斑 : 黃褐斑,荷爾蒙斑,蝴蝶斑 以低能量的1064-QS激光反覆掃於皮膚表面,逐步改善皮膚色素問題 使用8-10mm平行光光頭,使輸出的激光 更溫和及均勻 1. 激光能透進皮膚深層 2. 激光被黑色素吸收 3. 產生熱能將黑色素體分解 4. 被呑噬細胞吸收及排出體外

 172. *This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 173. Just want to say your article is as astonishing. The clearness forr your
  submit is simplpy spectacular and that i can assume you are knowledgeable in thhis subject.
  Well with your permission let me tto seize your feed to stay up to
  date wkth forthcoming post. Thanks onne million and
  please continue the enjoyable work.

 174. Pingback: 654as3QqicZ
 175. Pingback: hdmobilesex.me
 176. Excellent site. Lots of helpful info here. I am ssending it
  to a few friends ans additilnally sharing in delicious.
  Andd certainly, thanks in your effort!

 177. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; many of us have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques with other folks, please shoot me an email if interested.

 178. I do agree with all the ideas you have offered for your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very quick for beginners. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 179. you are really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job on this topic!

 180. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks

 181. I’ve been having issues with my Windows hosting. It has set me back quite a bit while making the next list. This is the current list that I have. I should add another list in less than a week. I’ll let you all know when the next list is ready. Thank you for your patience.

 182. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks!

 183. Hello very nice blog!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to seek out so many useful info here within the put up, we want develop extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 184. *I would like to convey my admiration for your generosity in support of men and women that have the need for help with this particular concern. Your special dedication to getting the message all over had been wonderfully productive and have all the time made professionals much like me to attain their dreams. Your own invaluable tutorial means a great deal to me and additionally to my office workers. Thank you; from everyone of us.

 185. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 186. *I feel like I’m constantly looking for interesting things to read about a variety of subjects, but I manage to include your blog among my reads every day because you have compelling entries that I look forward to. Here’s hoping there’s a lot more amazing material coming!

 187. *Thanks for every other excellent post. The place else may just anyone get that kind of info in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 188. Walmart gives you a good program concerning a walmart gift card which will certainly provide you with a great way of online shopping or in walmart physical store . If you purchase this walmart gift card on the internet , you will definitely get some digit codes which will be shipped to the your mail inbox . Afterward , anybody can swap that code at Walmart or Sam’s Club stores at their site online . To find such walmart gift card codes at no cost , this page will provide you an easy way of making walmart gift card with unused and genuine codes

 189. Good one! Interesting informations over this website. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before. I couldn’t refrain from commenting. I’ve spent some time looking for such tips. I will also share it with a couple of friends interested in it. I have just bookmarked this web. Done with the job done, I going to watch some model hot gay cams. Thanks!! Greetings from Florida!

 190. I think this is one of the most important information ffor
  me. And i’m glad reading your article. Buut want to remark on few general things,
  The website style is great, the articles iss really excellent :
  D. Good job, cheers

 191. Hi, thanks for such informative article. You cover all the aspects of the backlinks and present it in a very organized manner. The article is really informative and helpful

 192. I was recommended this blog via my cousin. I’m no longer positive whether or not this publish is written by means of him as no one else recognise such distinct about my problem. You’re incredible! Thank you!

 193. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and
  I was wondering your situation; many of us have developed some nice methods and we are
  looking to swap methods with other folks, why not shoot
  me an e-mail if interested.

 194. Pingback: xxxbestrank.mobi
 195. There are certainly quite a lot of details like that to take into consideration. That could be a great level to bring up. I offer the ideas above as basic inspiration but clearly there are questions just like the one you carry up where a very powerful thing will be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, but I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the impact of only a second’s pleasure, for the rest of their lives.

 196. This iss thhe right webpage for anyone who wold like to find out
  about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you
  (not that I actually will need to…HaHa). You certainly put a
  new spin on a topic that has been discussed for years.
  Excellent stuff, just wonderful!

 197. Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, nice written and include approximately all important infos. I’d like to see more posts like this.

 198. Paykasa, 16 haneli pin kodundan oluşan, daha önce çok yaygın olarak kullanılan bir ön ödemeli kart türüne benzeyen, içerisinde euro bakiyesi olan bir ön ödemeli sanal karttır. İçerisindeki bakiyeler özel olarak üretilemediği için standart kart bakiyeleri 10, 20, 50, 100, 150, 250 tek kart bakiyesi olarak satılmaktadırlar. Tek kullanımlık bir kart olan paykasa kart, kullanılan sitede kartın bakiyesini girmenize gerek kalmadan sadece 16 haneli tek kullanımlık koduyla işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır.

 199. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 200. Fantastic site. Lots of helpful info here. I am sending it to a few friends
  ans also sharing in delicious. And of course, thanks on your sweat!

 201. I am really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A small number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this problem?

 202. I’m not that much of a internet reader to be honest but your
  sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your
  site to come back later on. Many thanks

 203. Howdy, I believe your site could possibly be having web browser compatibility issues.
  When I take a look at your blog in Safari, it looks
  fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, great site!

 204. My programmer is trying to persuade me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 205. I was curious if you ever considered changing the structure of your blog?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little
  more in the way of content so people could connect with
  it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures.

  Maybe you could space it out better?

 206. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer,
  may test this? IE nonetheless is the market leader and a huge
  portion of people will omit your magnificent writing because of this problem.

 207. I’ve learn some excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting.
  I surprise how a lot effort you set to make this sort of great informative website.

 208. I do not even understand how I finished up here, but I believed this submit was once great.
  I do not understand who you are but definitely
  you are going to a famous blogger should you aren’t already.
  Cheers!

 209. I’m a writer and I would love to have people’s opinions on my work. Does anyone know any good blogging sites?. Twitter is not a blogging site and the only way people see your work on twitter is if they follow you. Twitter and Facebook are not answers that I am looking for. Thank you for your input..

 210. There’s nothing hotter in this entire world than seeing two girls make sweet love. Seeing a girl face deep in pussy is a dream come true. Dreams have a way of turning into reality at https://t.frtyt.com/ekuezzm5kw?aff_id=29696&offer_id=5407&nopop=1 This site is dedicated to stepsisters who love to lick and finger each other. You always knew stepsisters did this sort of thing with each other. You just never seen it with your own eyes until now!

 211. Hola! I’ve been reading your blog for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to mention keep up the great work!

 212. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 213. Hi there! This blog post couldn’t be written much better!
  Going through this article reminds mee of my previous roommate!
  He constantly kpt preaching about this. I’ll frward this article to him.
  Fairly certain he’s going to have a grdeat read. Thanks for sharing!

 214. Incredible update of captcha regignizing software “XRumer 16.0 + XEvil 4.0”:
  captcha solving of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  Good luck 😉

  http://XEvil.net/

 215. Are you looking to get laid today? As in right this fucking minute? If so, then you need to check out https://t.hrtye.com/ze97vsfi2o?aff_id=29696&offer_id=5614&nopop=1 This is the one site where you can get some action the same day you join. Don’t even fool around with Facebook and those other so called dating sites. You’re never going to get laid at any of those places. There’s all kinds of pussy just waiting for you to pound it silly here. Don’t forget to buy a box of condoms while you’re out today. You’re going to need them!

 216. Perfect update of captcha recognition software “XEvil 4.0”:
  captcha solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  Good luck!

  http://forum.odinokihmam.net/viewtopic.php?f=33&t=61875

 217. Absolutely NEW update of captchas breaking software “XRumer 16.0 + XEvil 4.0”:
  captcha solution of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another types of captcha,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM programms: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other programms.

  Interested? There are a lot of impessive videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later!

  http://XEvil.net/

 218. I really enjoy reading through on this internet site, it has got good posts. “One should die proudly when it is no longer possible to live proudly.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 219. Incredible update of captchas solving software “XEvil 4.0”:
  captcha breaking of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another categories of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of demo videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  See you later 😉

  http://XEvil.net/

 220. Hey would you mind letting me know which web host you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a fair price?

  Thank you, I appreciate it!

 221. I’ll right away grab your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 222. Hello jst wanted tto give you a quick heads up.
  The text in your content seem to be running off the screen in Ie.
  I’m nnot sure if this is a format issue or something to do with browsedr compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The layout look great though!
  Hope you get thee issue resolved soon. Cheers

 223. Are you sick and tired of being lonely? Why should you not have someone special in your life? Everyone deserves to find love. You can find that and a whole lot more at https://t.irtyc.com/avekqggwlc?aff_id=29696&offer_id=3785&bo=2753,2754,2755,2756 This is one of those sites where it’s super easy to hook up. You’ll meet all kinds of girls. Don’t sit on the couch and hang out online all night. Hook up with a chick and have yourself a little fun. Every guy deserves to have a gal in his life. What are you waiting on?! Connect with a cutie today and put a smile all over your face.

 224. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 225. Paykasa yüzbinlerce platformda alışverişlerde kullanabileceğiniz ön ödemeli bir karttır.
  Paykasa kart kullanıcıları basit işlem yapmak ve güvenli alışveriş için online alışverişlerde paykasa kartı tercih etmektedirler. paykasa al firması olarak bizlerden güvenli bir şekilde satın alanilirsiniz.

 226. Wonderful work! This is the type of information that should be shared around the net. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)

 227. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Many thanks!

 228. I don’t even know how I finished up here, however I assumed this publish used to be good. I do not know who you might be but definitely you’re going to a well-known blogger when you aren’t already 😉 Cheers!

 229. Вы, наверное, ошиблись?


  Это условность, ни больше, ни меньше fifa 14 15 16 скачать торрент, скачать fifa 15 16 через торрент и cardona fifa 15 скачать торрент игру fifa 15 на пк

 230. *I really like your article. It’s evident that you have a lot knowledge on this topic. Your points are well made and relatable. Thanks for writing engaging and interesting material.

 231. Крупнейшая в России и одна из ведущих в мире выставок «Охота и рыболовство на Руси» впервые прошла 6 февраля 1996 года в столице России – городе Москве и неизменно проводится на ВДНХ.
  Два раза в год на ней собирается много официальных гостей и огромное количество посетителей из разных городов нашей необъятной страны. Ведь Россия славится своими охотниками и рыбаками! В мужской компании любителей охоты и рыболовства стали появляться женщины, что очень радует. В выставке принимает участие более 900 российских и иностранных компаний.
  Наша выставка – это место, где будут созданы все условия для рекламы и продвижения ваших товаров и услуг, поиска потенциальных партнеров и заключения договоров, привлечения новых покупателей.
  В рамках деловой программы выставки, обсуждаются насущные вопросы развития охоты и рыболовства в нашей стране, а так же, проводятся практические занятия, семинары, мастер-классы и презентации новинок рыболовной и охотничьей отраслей.
  Организаторы выставки активно сотрудничают с общественными организациями охотников и рыболовов, и совместно проводят ряд соревнований по спортивной ловле рыбы.
  На стендах участников выставки проходят интересные мероприятия: демонстрация рыболовных снастей; кинологические консультации;практические советы по регистрации маломерных судов; продажа льготных турпутевок.
  Культурно-развлекательная программа выставки включает в себя тематические викторины, конкурсы и дегустацию блюд полевой кухни.
  Приглашаем к участию компании и фирмы, чья деятельность связана с тематикой охоты, рыбалки и активного отдыха. А купить инвентарь и интесесные новинки в можете сдесь

 232. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 233. Зимнюю обувь по самым лучшим ценам довольно трудно найти. Сейчас невероятно много людей покупают угги. Эта обувь является прочной и заслужила доверие у мужчин. Наша фирма есть официальным интернет-магазином компании UGG.

  Австралийские UGG – официальный магазин

  На australia-msk.ru вы имеете шанс заказать угги различных цветов. Вам будут доступны мини угги с разной размерной сеткой. Сейчас оригинальные угги считаются популярной и комфортной обувью. UGG Australia – это стильная обувь, которая пользуется спросом во многих странах. Её могут носить как мужчины, так и женщины. Наша организация предлагает вам самые лучшие модели по доступным ценам. Мы продаём натуральные угги, которые изготовлены из натуральной овчины.

  По сути угги считаются сапогами из овчины, которые невероятно круты. Купить угги вы можете, не выходя из коттеджа. Наша фирма предлагает доставку сапог по всей стране. Вы можете приобрести обувь, путешествуя в другом регионе просто перейдя по ссылке – угги мужские зимние

  Организация Australia-msk использует различные наполнители для их обуви. Сейчас вы можете купить угги с мехом, или приобрести обувь из других наполнителей. В России бренд уже завоевал интерес у разных мужчин и девушек. Организация изготавливает обувь, которая есть трендом на протяжении пяти последних лет. В нашем интернет-магазине вы можете приобрести мужские и женские угги. Если вас заинтересуют женские определенные модели, купить угги женские вы сможете даже со скидкой в фирме.

  Заказать UGG в столице и с доставкой по России

  У нас в интернет-магазине australia-msk.ru есть колоссальный каталог угг, где вы сможете купить угги. Если вас заинтересуют Угги Австралия, вам нужно обращаться только в официальный интернет-магазин. Там вам окажут консультацию по любым уггам. Вы имеете шанс купить ugg australia разных параметров. Организация Australia-msk работает с 9.00 до 22.00 Вы можете звонить к нам, если вам нужны будут темные мужские или женские угги. Надо выделить, что на портале есть и детские угги. Вы можете также найти новинки, которые невероятно популярны в этом году.

  На портале доступны хиты продаж, где вы сможете выбрать различные товары. Организация размещена в г. Москва, Проспект мира, д. 102, к.1, где вы всегда можете купить обувь. Если вы живёте в другом городе, у вас доступна шанс приобрести обувь онлайн. Надо будет установить связь с консультантами или сформировать заявку на портале. Угги официальный ресурс предлагает варианты по очень низкой цене.

  На australia-msk.ru вы имеете шанс купить угги в Москве по акции. Доставка UGG возможна также интересующей вас курьерской службой. Оплату реально произвести на реквизиты интернет-магазина или проконсультироваться у менеджеров организации по поводу возможности оплаты товара. Если вы посетите офис организации в столице, оплату возможно произвести в рублях на месте.

  Почему покупают UGG (Угги)

  Организация UGG продаёт действительно отличную обувь. Сейчас угги Австралия пользуются спросом во всём мире. Вы сможете угги купить недорого, или воспользоваться скидками и заказать товары со скидками.

  Корпорация UGG выпускает отличную продукцию. Даже если у вас нет возможности купить угги в МО, не надо волноваться. Доставка возможна в разные города. Если вам нужна будет консультация по поводу каких-то определенных моделей, администраторы помогут вам!

  Интернет магазин угги считается надёжным и привык радовать людей исключительно положительными эмоциями. Вы можете также оставить заявку нам на почту, и менеджеры проинформируют вас по почте. В фирме трудятся квалифицированные сотрудники с огромным стажем работы. Именно поэтому при выборе товаров у людей не возникает жалоб. В текущем году угги интернет магазин также проводит много акций на обувь UGG, поэтому вы можете заказать на australia-msk.ru очень выгодные вещи со скидкой.

 234. ХОТИТЕ ЗАРАБАТЫВАТЬ 250 000 руб. в один мес.?
  Открывайте лучший магазин спортпита с гарантией заработка!
  Иначе мы ВЕРНЕМ ДЕНЬГИ !!!
  Ваш город еще доступен, спешите!
  Наши франчайзи запускают уже другие магазины.
  Это лучшее предложение с стране !.!.!.!
  Переходи на сайт https://clck.ru/ELEwL
  Будь на волне! Вступай в команду лидеров рынка!

 235. Pingback: fastsexsearch.mobi
 236. Earnprofit.today лучшие инвестиционные проекты 2018

  Обзор лучших инвестиционных проектов, которые доказали свою надёжность и стабильность!
  В эти программы можно вложить деньги под выгодные проценты.

  Здесь можно найти достоверную и полную информацию о сути деятельности в интернете, которая может приносить прибыль. Также анализируются ее особенности. Достаточно внимания уделено всем нюансам деятельности, а также особенностям сайтов. Речь здесь идет и о платежных системах, и об администраторах, и о скрипте, защите, текстах-легендах, общем дизайне. Уделено внимание также тому, можно ли реально заработать на проектах такого плана и как именно это надо делать.

  На данном сайте есть только те инвестиционные проекты, которые хорошо проверены. Соответственно, инвестиции в них являются совершенно безопасным и прибыльным делом.

  Earnprofit это реальный заработок в интернете с помощью инвестиций,игр, хайпов

  http://earnprofit.today/news/koshelek-faucethub-dlya-momental-nogo-zarabotka-na-kranah.html/ – Перейти на сайт и начать зарабатывать

  HYIP инвестиции в бизнес проекты

  HYIP партнерская программа тинькофф

  Инвестиции мульти левел маркетинг

  Обзор инвестиционных проектов,инвестиции в hyip,инвестиционные проекты,инвестиции в интернете,куда инвестировать деньги,вложить деньги,обзор хайпов,инвестиционные проекты в интернете,сайт инвесторов,проекты для инвестирования,инвестиционные программы.Обзор экономические игры с выводом денег,проекты по заработку в интернете,методы заработка в интернете.

 237. Сегодня днем изучал данные интернет, и вдруг к своему удивлению заметил отличный сайт. А вот и он: swallow . Для моих близких этот сайт показался весьма нужным. До встречи!

 238. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this information So i am glad to convey that I have a very good uncanny feeling I came upon just what I needed. I most surely will make sure to don’t disregard this web site and give it a look on a continuing basis.

 239. Компания «WEBREGA.RU» (профессиональная раскрутка сайта)- гарант вашего успеха!
  Оптимизация, раскрутка сайта (оптимизация сайтов компании) – это, прежде всего, раскрутка по ключевым словам. Мы внимательно изучаем статистику поисковых запросов, выделяем наиболее важные, приоритетные, определяем основные направления работы и создаем уникальный оптимизированный контент с хорошей плотностью ключей без потери читабельности, легкий для восприятия. Грамотная раскрутка сайта по словам – основа дальнейшего продвижения сайта и вывода его в ТОП поисковых запросов.

  Раскрутка сайта, продвижение бизнеса – следующий этап нашей работы, один из самых трудоемких и продолжительных. Для успешного продвижения сайта мы используем целый набор инструментов Интернет-маркетинга, что в совокупности позволит добиться не только максимально быстрого, но и эффективного продвижения, а также надежно закрепить достигнутый результат.

  Полный список тарифов вы можете посмотреть у нас на сайте

  http://webrega.ru/art_catalog/view/55 – Для заказа этих тарифов вы должны зарегистрироваться на сайте Webrega.ru и создать проект в меню- vip регистрация и оплатить согласно выбранному тарифу

  оптимизация сайтов под yahoo

  бюро аполитика изготовление и поисковое продвижение сайтов send message

  создание и раскрутка сайтов в пушкино

 240. 2ктпн1000ква Ктп типа Сэндвич Ктп 10/25/0.23ква Ктп 10/10/0, КТП КОМПЛЕКТНЫЕ ТРАНСФОРМАТОРНЫЕ ПОДСТАНЦИИ москва, Производство ктп москва, а также многое другое на: http://sviloguzov.ru/ – Это то, что Вам нужно!

 241. Pingback: fastfucksite.mobi
 242. Pingback: here
 243. Super! Interesting tips over this web. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before. I could not resist commenting. I have spent 2 hours searching for such article. I’ll also share it with some friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Right now with the task done, I’ll visit some model gay cams. Gracias!!! Greetings from Fort Worth!

 244. Pingback: topsexportal.mobi
 245. Modern companies who give details for BMW and MINI need be companies with large practise in these sphere. If you wish to search company who suggest only original details for MINI, best way to search organization with good reputation. Such a organization may be bmw auto dalys firm, who presented auto parts for bmw and mini.

  At jados.lt there many of details for different MINI models. Company is based in Vilnius and sell original parts for BMW and Mini and details for other autos. They have their private stock in Vilnius, two storages in Warsaw and one in Munich. At their own storage they have a lot of BMW parts for cars repairing. At link you can actually search parts for cars, like as BMW or Mini. You may also call for them and ask them about parts at phone number +37061018688.

  Every year more and more details for MINI are bought with the help of Internet. In the Internet you may find different virtual magazines. There you may search and buy different car details. Original spare parts for BMW ordered only after prepayment.

  Jados “jados.lt” company have only original and certificated details. They have different details for BMW. Firm suggest for all persons opportunity to buy parts with guarantee. Administrators also have their own customer support. If you desire to ask them about suggest, they suggest for your different ways solution of the issue. You may also use their form at site and search details at VIN. Find by brand of car is also possible.

  If you wish to do diagnostic for your car, you could ask managers. They support you and suggest various decisions. For example, you may go to service, where managers will diagnose your car. You can also search and buy details for various models BMW in store. You can use various ways of purchasing. For example, details searching for Mini is carried out: by VIN, by type of auto, by article.

  To pay for your order for details for autors you can: in firm, with money in office, with bank card, with cash at bank, use banking service and make banking transfer in different area. Firm also have their private courier serve. Courier specialists can send you details with international post if you leave in foreign country or do delivery at Vilnius.

  Details delivery could be also for Lwow, Tver, Tula, Kaunas and other cities. Specialists who are working at company suggest you with choice and suggest your various ways if you desire to purchase details for cars. You should however find at website characteristics for spare parts and their photos.

 246. Are you the type of guy who likes to look at fat girls naked? If so, then https://t.frtyh.com/755v8haio0?aff_id=29696&offer_id=5331&bo=2753,2754,2755,2756 is the site you’ve been searching for. It’s full of nothing but sexy fat women. These big beautiful women are exactly what your eyeballs have been begging to see. Don’t be surprised if you pop a boner while looking at these hefty honeys. They’re full of curves and are exactly what your penis likes.

 247. I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting.
  I wonder how much effort you place to make this type of excellent informative site.

 248. My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s
  to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content
  available for you? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here.
  Again, awesome web log!


 249. Проверка баланса пластиковой карты Сбербанка
  Поговорим о том, как проверить баланс пластиковой карты Сбербанка. Эта операция достаточно несложная и с ней справиться даже ребенок.

  Прежде всего, запомните, что из соображений экономии, пользоваться нужно банкоматом того банка, в котором вы оформили свою пластиковую карту. Конечно, вас успешно обслужит банкомат и другого банка, однако размер комиссии, которую вам придется заплатить, вас не обрадует. В полной мере это относится и к операции проверки баланса счета. В общем если вы клиент Сбербанка, то ищите банкомат Сбербанка.

  Любая операция с банкоматом начинается с вложения карты в картоприемник. Карта берется в руки таким образом, чтобы магнитная лента находилась снизу и справа, после чего карта вкладывается в отверстие банкомата. Не пугайтесь, если вы вложили карту неправильно – никаких штрафных санкций в виде блокировки не поступит. Не расстраивайтесь и попробуйте снова.

  Далее вводится пин-код. Цифры пин-кода необходимо знать наизусть. Кстати, большая ошибка, когда пин-код держат вместе с пластикой картой, а тем более, когда пишут его на самой карте. При вводе пин-кода рекомендуется прикрывать клавиатуру рукой, чтобы избежать любопытных взглядов.

  После того, как вы удачно ввели пин-код, вам будет предложено выбрать вариант дальнейших действий. В данном случае нас интересует проверка баланса. Баланс можно посмотреть на мониторе или затребовать бумажную выписку. После чего отказываемся от дальнейших действий и получаем в руки свою пластиковую карту.

  В зависимости от видов производимых операций с клиентов могут сниматься и дополнительные платежи. Это относится, например, к досрочному выпуску карты.

  Нет необходимости вносить в банк комиссию: комиссионные средства взимаются с управляемого дебетовой картой счёта.

  Максимальная сумма наличных средств, которые можно снять по дебетовым картам Сбербанк VISA Electron и Сбербанк Maestro ограничена: не более 150 тысяч рублей в сутки и не более пяти миллионов рублей в месяц.

  Карта Сбербанка Maestro «студенческая» предназначается для клиентов студенческой среды, включая аспирантов и тех, кто учится в средних специальных учебных заведениях. Форма обучения не имеет значения. Ее может получить не только гражданин России, но и подданные других держав, которые достигли четырнадцатилетнего возраста. Владельцы таких пластиковых карт не платят процент комиссии при приобретении товаров.

 250. Наша общество — единодержавно из крупнейших заводов металлической кровли, представленных для рынке в сфере производства и продажи строительных материалов, а именно: профнастила, металлочерепицы, сайдинга, доборных элементов, водосточной системы и комплектующих к ним.
  Мы успешно развиваем свою деятельный по производству кровельных изделий. Отличительной характеристикой нашего продукта является его ориентированность и адаптация к Российским погодным условиям, который делает его идеальным выбором чтобы кровли, фасадов, ограждений и других сфер промышленного и гражданского строительства. Отличительные особенности нашей продукции описаны в соответствующих разделах (кровельные материалы).
  Перейти для сайт металлочерепица Пермь – https://www.doma-perm.com/metallocherepica

 251. It’s truly very complicated in this active life to listen news on Television, therefore I simply use internet for that reason, and
  obtain the most recent information.

 252. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any recommendations?

 253. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will definitely comeback.

 254. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on Google for not positioning this post higher! Come on over and visit my web site . Thanks =)

 255. Pretty nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I have
  truly loved browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing for your feed and I am hoping you write again very soon!

  productos de finanzas

 256. *The when I just read a blog, I’m hoping that this doesnt disappoint me approximately this one. Get real, Yes, it was my method to read, but When i thought youd have something interesting to state. All I hear is a number of whining about something that you could fix should you werent too busy trying to find attention.

 257. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re wonderful! Thanks!

 258. Absolutely NEW update of captcha recognition package “XRumer 16.0 + XEvil”:
  captchas recognition of Google (ReCaptcha-2 and ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
  and more than 8400 another subtypes of captchas,
  with highest precision (80..100%) and highest speed (100 img per second).
  You can use XEvil 4.0 with any most popular SEO/SMM software: iMacros, XRumer, GSA SER, ZennoPoster, Srapebox, Senuke, and more than 100 of other software.

  Interested? You can find a lot of introducing videos about XEvil in YouTube.

  FREE DEMO AVAILABLE!

  Good luck!

 259. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 260. ЖЕЛАЕТЕ ЗАРАБАТЫВАТЬ 250 000 руб. за месяц?
  oткройте лучший магазин спортпита с гарантией прибыли!
  Или мы СДЕЛАЕМ ВОЗВРАТ ДЕНЕГ !!!
  Ваш город еще открыт, торопись!
  Наши франчайзи запускают уже другие магазины.
  Это лучшее предложение с стране !!*!*!
  Кликай https://clck.ru/ELEwL
  Будь на волне! Вступай в команду лидеров рынка!

 261. http://super-sound.shopcool.ru АБСОЛЮТНО БЕСПРОВОДНЫЕ BLUETOOTH НАУШНИКИ
  (АНАЛОГ AIRBEATS)
  Беспроводные наушники с функцией Bluetooth гарнитуры порадуют вас своим звучанием. С ними вы можете слушать музыку и общаться без вечно путающихся проводов.
  Наушники, которые станут прекрасным дополнением для вашего гаджета. Модель, над внешним видом, которой трудилась целая группа дизайнеров и разработчиков!

  Наушники не оставят вас равнодушными к музыке, Вы будете постоянно в полной эйфории и наслаждении прослушивания ваших любимых исполнителей и их треков.
  Вы не сможете остановиться при прослушивании, вам постоянно будет мало. Стильные, незаметные, суперлегкие. Слушайте музыку и разговаривайте по ним, благодаря встроенному микрофону и соединению с телефоном по Bluetooth.

 262. My spouse and I totally like your blog and find a lot of your articles to be precisely what I am interested in. Do you offer people to write material for you? I wouldn’t mind composing an article relating to luck patcher apk or on some of the things you write about on this site. Awesome information site!

 263. I intended to send you that little note to finally give many thanks as before over the nice views you have documented on this page. This is seriously generous of people like you to make easily what some people could have made available as an electronic book in making some cash on their own, and in particular considering that you might well have tried it if you desired. The basics likewise worked as the fantastic way to realize that most people have a similar keenness like mine to figure out whole lot more with regards to this problem. Certainly there are several more enjoyable periods in the future for people who read through your blog.

 264. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “go back the want”.I am attempting to find issues to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 265. I am really inspired with your writing abilities as smartly as with the layout on your weblog. Is that this a paid subject or did you customize it your self? Either way stay up the excellent high quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 266. Hey There. I discovered your blog the use of msn. This is a really neatly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful info. Thank you for the post. I will certainly return.

 267. *This is really fascinating, You are a very professional blogger. I’ve joined your rss feed and sit up for searching for more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

 268. seo uzmanı olarak şirketimiz php seo hizmeti vermektedir günümüz ortamında site sahiplerinin php bilgisi nekadar iyi olsada php seo metotları arama motorlarında optimize edilmesi gereken hususlardan bir tanesi web siteniz nekadar iyi olsada arama motorlarına duyarlı olmasına özen gösterin. php seo uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz sitenizi aramotorlarına duyarlı hale geçirelim.

 269. In the great scheme of things you get a B+ just for effort. Exactly where you lost me personally was in the facts. You know, people say, the devil is in the details… And it could not be more true at this point. Having said that, permit me say to you what exactly did do the job. Your writing is very powerful and that is possibly the reason why I am taking an effort to comment. I do not make it a regular habit of doing that. Second, although I can notice a leaps in reasoning you make, I am not necessarily convinced of exactly how you appear to unite your details which inturn help to make your conclusion. For right now I shall subscribe to your issue but wish in the foreseeable future you connect the facts better.

 270. Greetings from Colorado! I’mbored to death at work so I
  decided too browse yoyr siite on my iphone during lunch break.
  I really like thhe information you provide here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good site!

 271. I am also writing to make you know what a nice experience my girl experienced using your web site. She realized such a lot of issues, not to mention what it is like to possess a very effective giving mood to make many more without difficulty learn chosen hard to do subject areas. You undoubtedly exceeded my expectations. Thanks for distributing such helpful, healthy, informative and even cool tips on this topic to Emily.

 272. of course like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely come back again.

 273. I enjoy you because of your own work on this website. My niece loves working on internet research and it’s really obvious why. All of us notice all regarding the lively medium you produce very important techniques through this website and as well as cause participation from others on that issue plus my princess has been learning a great deal. Take advantage of the rest of the year. You’re performing a useful job.

 274. «Однако новость – хорошо забытое старое». Чего не скажешь про цифровой фотоаппарат, какой около весь вытеснил пленочный. И не напрасно, поскольку цифровой фотоаппарат имеет много преимуществ. Соответственно, появились и новые проблемы. Следовательно, в этой статье мы рассмотрим основные поломки и неисправности цифровых фотоаппаратов.

  Все неисправности условно дозволительно поделить для физические и технические. К физическим относятся: попадание влаги, песка, перегрев фотокамеры, механические повреждения (удары/падения)

  1.Попадание влаги внутрь корпуса. Это одна из основных причин поломки. Причем не непременно ваш фотоаппарат принужден попасть почти дождь – достаточно, чтобы он полежал некоторое время в сыром помещении. Около этом «подступность» влаги в часть, сколько ее действия незаметно и чем дольше ваш инструмент лежит, тем вероятнее его полный освобождение из строя. При этом внутри аппарата происходят окислительные процессы электронных элементов.

  Разве у вас возникли подозрения, который в фотоаппарат попала влага (положим, кнопка включения и другие кнопки управления не реагируют), то, в первую очередь, нуждаться выключить инструмент, вынуть батарею и поместить его в теплое сухое место. Буде официальная залог закончилась, то дозволено самому рисковать во всем разобраться. Чтобы этого понадобится ручные инструменты, в ассортимент которых входят: набор отверток, пинцет, персона из набора чтобы открывания корпусов, салфетка. Раскрутив корпус, диагностику обманывать простой – ежели на внутренних деталях отрицание отложений солей белого цвета (через попавшей влаги), то дозволительно самому произвести просушку деталей с через специальной салфетки. Ни в коем случае нельзя извлекать фен, поскольку существует вероятность увеличения площади повреждения.

  2.Механические повреждения – дюже распространенная секрет поломки. Учитывая, сколько фотоаппарат является переносным устройством, то опасность падения иначе удара безгранично высок. Присутствие этом возможны два вида повреждения: внешние – повреждения корпуса тож дисплея и внутренние – повреждения электроники, объектива, в т. ч. механизма зум и других деталей.

  В первом случае всегда просто – незначительные царапины иначе трещины на корпусе на функциональность не влияют. А через бессильный дисплей.., только и его дозволительно заменить. Более детальная информацию сообразно замене дисплея к цифрового фотоаппарата вы можете прочитать в предыдущих статьях.

  Около повреждении внутренних деталей и механизмов, скорее только, надо проводить полную разборку либо самого аппарата (committee), либо объектива.

  Основные признаки поломки объектива связаны с выходом из строя механизма зум, т. е. невозможно произвести фокусировку.

  3.Попадание песка – данная недостаток встречается также невыносимо неоднократно, преимущественно в летний период. Даже мелкие частицы пыли могут произвести к проблемам. Преимущественно, это касается объектива фотоаппарата. Основными признаками поломки является утрудненное движения механизма объектива либо полная его блокировка.

  Чтобы устранения данной неисправности необходимы специальные бумажные шаблоны и жидкость чтобы фиксирования объектива. Когда этим способом не удается устранить неисправность, тутто приступаем к разборке фотоаппарата.

  4.Нарушение теплового режима. Присутствие этом внутренние детали фотоаппарата страшно перегреваются, плавятся – это грозит выходом из строя только аппарата. В этом случае нуждаться произвести его разборку, выяснить какие детали вышли из строя и их заменить. Коль дела весь плохи, тутто в сервис-центр, но со своими комплектующими.

  К техническим неисправностям относятся: неисправности матрицы, объектива, дисплея и других механизмов, а также сбои в программном обеспечении.

  Повреждение дисплея
  Данная поломка встречается вконец часто. Наиболее подвержены риску цифровые фотоаппараты без защитного стекла. В этих моделях даже присутствие легком надавливании можно портить дисплей.

  Основные признаки неисправности ЖК-дисплея: видимые трещины, растекания жидких кристаллов, частичное отображение информации либо ее полное отсутствие. Присутствие возникновении такой неисправности Вы самостоятельно можете заменить дисплей для новый. Всегда необходимые комплектующие и инструменты ради ремонта Вы можете найти в нашем интернет-магазине.

  Повреждение объектива

  Объектив цифрового фотоаппарата непомерно чувствителен к физическим и механическим воздействиям. Даже незначительные загрязнения для его поверхности могут причинить ему вред. Поломка проявляется чаще только в дурной фокусировке изображения и дрянной работе зума. Выдвинутый объектив, который не реагирует для включение, свидетельствует о проблемах с механизмом привода. В этом случае возможен выход из строя такой хрупкой детали, как шестерни, зубья которых ломаются. Быть этом попадания даже самых мелких песчинок среди шестерни может заблокировать работу механизма зум.

  Тут надо почистить объектив, используя специальную бумагу и щеточку. Если проблемы не устранены, то приступаем к разборке и замене деталей. И не экономьте для специальных чистящих средствах чтобы объектива. Только и не переусердствуйте, поскольку частая чистка также негативно сказывается на работе механизмов.

  Неисправности фотовспышки
  Неисправности фотовспышки – один из распространенных видов поломки цифровых фотоаппаратов. Основные признаки неисправности: отснятое изображения чрезмерно темное тож светлое, изображение отсутствует вообще.

  Буде у вас встроенная фотовспышка, то необходимо произвести разборку самого аппарата и прочистить вспышку. Разве и это не поможет, то необходима ее замена. В принципе, действие не сложная и не требует орава усилий. В профессиональных фотоаппаратах используются внешние вспышки, которые подключаются к нему через специальный контакт, беспричинно называемый, горячий башмак. Именно его поломка может привести к полному отказу вспышки.

  Неисправности интерфейсов фотоаппарата
  Поскольку цифровой фотоаппарат удобен тем, что полученные с него снимки можно обрабатывать, то частое использование интерфейсов фотоаппарата просто обязанность – это аудио- и видео выходы, USB разъем и другие разъемы (зависит от модели). Естественно, что и они выходят из строя.

  Улучшение интерфейса фотоаппарата в этом случае не составляет труда и заключается в замене расшатавшегося разъема. Ради этого вам понадобится набор отверток, который можно приобрести чрез интернет-магазин.

  Конечно, возможны снова некоторые поломки цифровых фотоаппаратов, однако они встречаются реже. Ежели же остановится более детально на моделях, то дозволительно выделить типичные неисправности для каждой модели. Рассмотрим несколько из них:

  – Sony DSC-T9: вышел из строя устройство зум, для экран выдает ошибку Е61. Источник и ее решение: заклинило шаговый двигатель механизма зум либо повреждены шестерни – необходимо заменить полностью механизм.

  – CANON ixus 40 (и другие модели): не работает фотовспышка. Мотив и ее приговор: неисправны элементы микросхемы (25AAJ). Неисправный элемент необходимо заменить для 20AAJ (от схемы вспышки пленочного фотоаппарата).

  – Olympus MJV 410: вышла из строя вспышка. Решение проблемы: должен припаять разъем через платы вспышки к основной плате.

  – NIKON E5000: присутствие включении фотоаппарата объектив выдвигается и стопорится; выключается инструмент только потом того, как вынуть и засунуть назад батарею питания. Задача и ее решение: проблемы с разъемом CN103 – необходима замена самого разъема.

  – Sony DSC-F717: полученное лик искажено и размазано. Задача и ее приговор: ответ некоторых элементов матрицы – необходимо заменить матрицу.
  Сайт tamron гарантия 5 лет https://servaks.ru/index.php/component/ksenmart/remont_ob_ektivov_tamron

 275. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 276. Пару часов назад серфил содержимое сети интернет, неожиданно к своему восторгу открыл актуальный вебсайт. Вот посмотрите: http://gebert.ru/s/batten-pvc/ . Для моих близких вышеуказанный сайт оказался довольно неплохим. Удачи!

 277. I’d need to verify with you here. Which isn’t something I often do! I enjoy reading a put up that will make people think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

 278. I’m really inspired together with your writing abilities and also with the format for your blog.

  Is this a paid subject or did you customize
  it your self? Either way keep up the nice quality writing,
  it is rare to peer a nice blog like this one nowadays..

 279. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 280. When some one searches for his essential thing, so he/she desires to be available that in detail, therefore
  that thing is maintained over here.

 281. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know
  such detailed about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

 282. wonderful publish, very informative. I wonder why
  the other specialists of this sector do not notice this.

  You must continue your writing. I am sure,
  you’ve a huge readers’ base already!

 283. Earnprofit.today Инвестиционные блоги, форумы, мониторы

  Обзор лучших инвестиционных проектов, которые доказали свою надёжность и стабильность!
  В эти программы можно вложить деньги под выгодные проценты.

  Здесь можно найти достоверную и полную информацию о сути деятельности в интернете, которая может приносить прибыль. Также анализируются ее особенности. Достаточно внимания уделено всем нюансам деятельности, а также особенностям сайтов. Речь здесь идет и о платежных системах, и об администраторах, и о скрипте, защите, текстах-легендах, общем дизайне. Уделено внимание также тому, можно ли реально заработать на проектах такого плана и как именно это надо делать.

  На данном сайте есть только те инвестиционные проекты, которые хорошо проверены. Соответственно, инвестиции в них являются совершенно безопасным и прибыльным делом.

  Earnprofit это реальный заработок в интернете с помощью инвестиций,игр, хайпов

  http://earnprofit.today/obratnaya-svyaz – Перейти на сайт и начать зарабатывать

  Earnprofit как хорошо заработать в интернете

  HYIP том шрайтер

  Earnprofit как зарабатывать в интернете без вложений

  Обзор инвестиционных проектов,инвестиции в hyip,инвестиционные проекты,инвестиции в интернете,куда инвестировать деньги,вложить деньги,обзор хайпов,инвестиционные проекты в интернете,сайт инвесторов,проекты для инвестирования,инвестиционные программы.Обзор экономические игры с выводом денег,проекты по заработку в интернете,методы заработка в интернете.

 284. I don’t even know how I stopped up here, but I believed this put up was great.
  I do not recognize who you’re but definitely you’re going to a well-known blogger if you are not already.
  Cheers!

 285. A motivating discussion is worth comment. There’s no doubt that
  that you need to write more about this subject, it may not be a taboo subject but generally folks
  don’t talk about these issues. To the next! Many thanks!!

 286. I seriously love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you build this web site yourself?
  Please reply back as I’m wanting to create my own personal site and would like to know where you got this from or what the theme is
  named. Kudos!

 287. Greetings! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue.

  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 288. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Appreciate it!

 289. Thanks for the auspicious writeup. It in fact used
  to be a leisure account it. Look advanced to far delivered agreeable from you!
  By the way, how can we keep up a correspondence?

 290. Hello excellent website! Does running a blog like this take a
  lot of work? I’ve virtually no expertise in programming
  but I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, should you have any recommendations or tips for new
  blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply had to ask.
  Appreciate it!

 291. Hello, i believe that i saw you visited my weblog thus i came to go back the favor?.I’m trying to to find things to improve my website!I suppose its ok
  to use some of your ideas!!

 292. Hiya! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share. Cheers!

 293. I simply wished to thank you very much once more. I do not know what I could possibly have made to happen without the entire aspects shared by you over such a topic. It truly was the frightening issue in my view, nevertheless considering this skilled form you managed the issue took me to leap with delight. I am just grateful for the work and in addition expect you know what an amazing job you have been undertaking teaching some other people with the aid of your web blog. More than likely you have never come across all of us.

 294. Сайт знакомств Москва без регистрации в Москве дает возможность раскрепоститься и быстро найти желаемое. При этом вовсе не необходимости ежедневно посещать увеселительные заведения, тратить деньги и время. На нашей страничке можно найти приятное общение, не вставая с любимого дивана. А если выбрать знакомства без регистрации с фото, можно сразу найти несколько вариантов, соответствующих вашим вкусам и предпочтениям. Это тем более выгодно, что сюда не заходят посторонние – все, кто заполнил анкету уже заведомо согласны начать диалог и строить отношения.

 295. Superb post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 296. http://bit.ly/2xmy1lN Аптечный беспредел в вашем городе.
  Как наши жадные аптекари скрывали самый продаваемый мужской препарат Европы
  Уже 2 года на европейском рынке присутствует чудо-препарат для восстановления потенции Танадем.
  По эффективности он в несколько раз превосходит виагру – дает не только мгновенную эрекцию сразу после приема, но и восстанавливает естественную потенцию. При этом не имеет побочных эффектов (совсем) и стоит в 2-3 раз дешевле.

 297. That is really fascinating, You’re an overly professional blogger. I have joined your feed and stay up for in quest of more of your great post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

 298. The most favourable demeanour to do this is to pile your clod’s glycogen levels more and reasonably low-lying so that your heart turns to riches more quickly. Lofton recommends getting subdue 30% of your prime after unfocused daylight calories from carbs. This, btw, this isn’t a “low-carb” aliment per se. It’s more of a lower-carb diet. The American Academy of Relations Physicians defines a low-carb slim as single in which less than 20% of quotidian calories are coming from carbs.

 299. Thank you a lot for sharing this with all people you really recognize what you are speaking about! Bookmarked. Please also consult with my web site =). We can have a link change agreement among us!

 300. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks

 301. Прошлым вечером серфил содержание сети интернет, неожиданно к своему восторгу увидел хороший ресурс. Посмотрите: http://japkorservice.ru/ . Для моих близких вышеуказанный веб-сайт показался довольно нужным. Всего доброго!

 302. Немало наблюдал контент инет, вдруг к своему удивлению открыл крутой сайт. Вот гляньте: http://bazarsng.ru/ . Для нас данный вебсайт явился весьма важным. Всего хорошего!

 303. We are a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site offered us with useful info to paintings on. You’ve performed a formidable job and our whole neighborhood can be grateful to you.

 304. Thank you for all your work on this site. Gloria enjoys carrying out investigation and it’s really easy to understand why. All of us hear all about the lively mode you convey vital things through this website and cause response from others about this point then our own child is without a doubt learning a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one carrying out a powerful job.

 305. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!